Την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης σχεδιάζει η Κόστα Ρίκα

 

Η Κόστα Ρίκα επιδιώκει να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα προχωρήσει στη κατάργηση όλων των πλαστικών μιας χρήσης.Η απαγόρευση δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια νερού, αλλά χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων, η χώρα της Κεντρικής Αμερικής θα εξαλείψει επίσης τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, τα καπάκια και άλλα μικρά πλαστικά. Τον φιλόδοξο αυτό στόχο η κυβέρνηση οραματίζεται ότι θα τον επιτύχει μέχρι το 2021.

Το πλαστικό είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον.Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μέχρι το 2050, ίσως υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στον ωκεανό από ότι ψάρια.

Στην Κόστα Ρίκα, παράγονται καθημερινά 4.000 τόνοι στερεών αποβλήτων και το 20% εξ αυτών δεν φτάνει ποτέ σε κάποιο κέντρο ανακύκλωσης ή χώρο υγειονομικής ταφής, αλλά καταλήγει στα ποτάμια, τις παραλίες και τα δάση της χώρας των 4,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Για να απομακρυνθεί από τα πλαστικά μιας χρήσης, η χώρα θα χρησιμοποιήσει τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα για να πραγματοποιήσει πέντε δράσεις.Η κυβέρνηση θα προσφέρει κίνητρα και θα θέσει περιορισμούς στους προμηθευτές, θα επενδύσει σε έρευνα και ανάπτυξη και θα πάρει άλλες πρωτοβουλίες, όπως την αντικατάσταση προϊόντων μιας χρήσης με καινοτομίες όπως υλικά με βάση την οξική κυτταρίνη.

Η Κόστα Ρίκα πρωτοστατεί  σε αρκετά θέματα προστασίας τους περιβάλλοντος. Μέχρι το έτος 20121 σχεδιάζει να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, εν μέρει με την μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και προς όφελος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει επίσης θέσει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση των δασών και την προστασία της άγριας ζωής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση