Την απαγόρευση χρήσης μικροσφαιριδίων στα καλλυντικά ζήτησαν βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου

Τα μικροπλαστικά βλάπτουν σοβαρά τη θαλάσσια ζωή και μπορούν να εισέλθουν στη τροφική αλυσίδα, υποστήριξε ομάδα βουλευτών, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής περιβαλλοντικού ελέγχου της βρετανικής κυβέρνησης .

Για το λόγο αυτό ζήτησαν να απαγορευτούν τα μικροσφαιρίδια στα καλλυντικά, τις οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα ομορφιάς. Τα μέλη της επιτροπής περιβαλλοντικού έλεγχου μάλιστα πρότειναν η απαγόρευση να ισχύσει τους επόμενους 18 μήνες ώστε να μην εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα τρισεκατομμύρια μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού στους ωκεανούς, τις λίμνες και τις εκβολές ποταμών.

Microbeads

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο Ηνωμένο Βασίλειο απελευθερώνονται κάθε χρόνο στο περιβάλλον περίπου 86 τόνοι μικροπλαστικών.

«Ένα μόνο ντους θα μπορούσε να έχει ως επακόλουθο να καταλήξουν 100.000 πλαστικά σωματίδια στον ωκεανό» τόνισε η επικεφαλής της επιτροπής.

Τα μικροσφαιρίδια είναι μέρος του ευρύτερου ζητήματος της μικροπλαστικών και έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν χημικές ουσίες από και προς το θαλάσσιο περιβάλλον.

Μεταξύ 80.000 και 219.000 τόνων εισέρχονται κάθε χρόνο στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ευρώπης.

Εκτιμάται ότι 15 έως 51 τόνοι μικροπλαστικών σωματιδίων έχουν συσσωρευτεί στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και ακτές σε όλο τον κόσμο.

Πολλές εταιρείες καλλυντικών έχουν ανακοινώσει ότι πρόκειται να προχωρήσουν στη σταδιακή κατάργηση μικροσφαιριδίων από το 2020.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση