Την τελευταία 20ετία οι καμένες εκτάσεις μειώθηκαν κατά 25%

Δεν παρουσιάζουν αυξητική τάση οι εκτάσεις που απανθρακώνονται από φωτιές, αλλά είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτό καταγράφει μία νέα διεθνής επιστημονική έρευνα στην οποία επισημαίνεται ότι οι φωτιές σήμερα είναι λιγότερες και μικρότερες από ό,τι πριν 20 χρόνια.

Η συνολική επιφάνεια της Γης που καίγεται από πυρκαγιές κάθε χρόνο, έχει μειωθεί κατά σχεδόν 25% ή περίπου 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ 1998 και 2015.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στη διαχρονική ανάλυση των στοιχείων από τους δορυφόρους Terra και Aqua της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τον Καναδά και από το Κέντρο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Όπως προκύπτει από τα σχετικά δεδομένα, όλο και λιγότερες φωτιές καίνε και ανανεώνουν τις ανοιχτές χορτολιβαδικές εκτάσεις του πλανήτη μας, επειδή η βιομηχανική γεωργία επεκτείνεται συνεχώς σε αυτές, πράγμα που αποτρέπει τις ανθρωπογενείς φωτιές.

Η εξάπλωση της γεωργίας και των σχετικών υποδομών (δρόμων, κτηρίων κ.α.) παγκοσμίως έχει συρρικνώσει σταδιακά την έκταση που καίγεται.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στην Κεντρική Αμερική, στη Νότια Αμερική, στις στέπες της Ευρασίας και στη βόρεια Αφρική.

«Ενάμισι δισεκατομμύριο άνθρωποι προστέθηκαν στον πλανήτη κατά την τελευταία εικοσαετία, τα ζώα της κτηνοτροφίας διπλασιάσθηκαν σε πολλές χώρες και οι περιοχές τις οποίες κάποτε κρατούσε ανοιχτές η φωτιά, τώρα καλλιεργούνται. Εν ολίγοις, οι άνθρωποι ασκούν πλέον αυξημένες πιέσεις σε σημαντικά οικοσυστήματα», δήλωσε ο καθηγητής γεωεπιστημών κ. Τζέιμς Ράντερσον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Συχνά, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες τραβούν την ανιούσα, θα αυξάνεται και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, δεν έχουν λάβει υπόψη τους ότι καθώς αυξάνει ο παγκόσμιος πληθυσμός και ταυτόχρονα η γεωργία διευρύνει την επικράτειά της, αυτό τελικά κρατά μακριά τις φωτιές.

Η φωτιά έχει υπάρξει εδώ και χιλιάδες χρόνια ένας σημαντικός παράγων για τη διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων. Χωρίς τις κατά καιρούς μεγάλες φωτιές στις εύφλεκτες χορτολιβαδικές εκτάσεις, που καλύπτουν περίπου το ένα πέμπτο της ξηράς της Γης και στις οποίες διαβιούν πολλά μεγάλα θηλαστικά ζώα, αλλοιώνεται σοβαρά ο χαρακτήρας και η ισορροπία τους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση