Τη στήριξη της αγοράς ροδάκινου ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου

Πρωτοβουλία για την υποβολή φακέλου στήριξης της αγοράς του ροδάκινου στην Ε.Ε. γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως αναγνώρισε και ο υπουργός οι φετινές τιμές του προϊόντος είναι «αρκετά χαμηλές».

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ημαθίας επιφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στον υπουργό, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.

Στην ομιλία του με αφορμή την έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Ροδακίνου και της ίδρυσης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων, ο κ. Αποστόλου αναφερόμενος στο θέμα των ενισχύσεων για το ροδάκινο που προορίζεται για χυμοποίηση ανακοίνωσε ότι «αποφασίσαμε τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυση, με στόχο τη βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας και τη διατήρηση των επιπέδων παραγωγής χυμού ροδάκινου».

Ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ όπως είπε η τιμή για το έτος ενίσχυσης 2015 ανήλθε στα 169 ευρώ/εκτάριο και η αντίστοιχη για το 2016 στα 167 ευρώ/εκτάριο. Ωστόσο,  σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο παρουσιάζει υπό απορροφητικότητα και δεν έχουν γίνει αλλαγές για το 2017-2020.

Αναφερόμενος στα ειδικά προγράμματα προώθησης στις αγορές της Ε.Ε. ή σε τρίτες χώρες, τόνισε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυξάνονται τα διαθέσιμα κονδύλια της Ε.Ε. από 61 εκατ. ευρώ το 2013, σε 200 εκατ. ευρώ το 2019. «Ήδη αυτή την ώρα υλοποιούνται 37 προγράμματα, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός και τόνισε ότι σε δέκα από αυτά συμμετέχουν φορείς της Ημαθίας, με συνολικό προϋπολογισμό 36 εκατ.ευρώ.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα προκηρυχθεί συγκεκριμένη δράση, ύψους 15 εκατ.ευρώ, με το ύψος της ενίσχυσης να ανέρχεται στα 387 ευρώ/εκτάριο ετησίως για τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής και στα 454 ευρώ/εκτάριο ετησίως για τα τελευταία τρία.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση