Αύριο πρόκειται να παρουσιαστεί το ενδιάμεσο πόρισμα σχετικά με τα πρώτα ευρήματα από την πολύμηνη έρευνα για τη δυσοσμία στην περιοχή του Κορδελιού, την οποία διεξάγει το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Κωνσταντίνη Σαμαρά. Την παρουσίαση αυτών των πρώτων συμπερασμάτων θα κάνει μέσω ειδικής συνέντευξης Τύπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει αναθέσει το σχετικό έργο στο ΑΠΘ. Το ενδιάμεσο πόρισμα παραδόθηκε από την κυρία Σαμαρά στην ΠΚΜ πριν από μερικές εβδομάδες και ακολούθησε η επεξεργασία των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η παράδοση του ενδιάμεσου πορίσματος ζητήθηκε καθώς, το ζήτημα της δυσοσμίας στην περιοχή του Κορδελιού, το οποίο απασχολεί τους κατοίκους εδώ και χρόνια, έχει αποτελέσει μεταξύ των βασικών θεμάτων της προεκλογικής αντιπαράθεσης στο πλαίσιο των εκλογών στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Πολλοί υποψήφιοι ζητούν επιτακτικά να υπάρξουν «εδώ και τώρα» απαντήσεις για τις αιτίες οι οποίες προκαλούν τη δυσοσμία. Η πίεση αυτή μεταφέρθηκε και στην Περιφέρεια η οποία πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει κάποια πρώτα συμπεράσματα από το Εργαστήριο το οποίο διενεργεί τις μετρήσεις στην επίμαχη περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Σαμαρά έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι ασφαλή συμπεράσματα δεν θα μπορούν να εξαχθούν πριν από τον προσεχή Μάιο καθώς, όπως έχει επισημάνει, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο πλήρης κύκλος των μετρήσεων και συγχρόνως να προχωρήσει η εργαστηριακή έρευνα για την ασφαλή ταυτοποίηση των χημικών ενώσεων που θα έχουν ανιχνευτεί.
Τα πρώτα συμπεράσματα
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων του ενδιάμεσου πορίσματος περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:
1. Από τις έως τώρα μετρήσεις οι οποίες ξεκίνησαν πριν από περίπου δέκα μήνες, έχουν ανιχνευτεί κυρίως έξι χημικές ενώσεις. Ωστόσο, το Εργαστήριο δεν είναι ακόμη σε θέση να προχωρήσει στην ακριβή και πλήρη ταυτοποίηση των ουσιών οι οποίες προκαλούν τη δυσοσμία, ώστε να δύναται στη συνέχεια να εντοπίσει και τις πιθανές πηγές οι οποίες ενοχοποιούνται για το συγκεκριμένο φαινόμενο.
2.Οι συγκεντρώσεις των ενώσεων οι οποίες έχουν ανιχνευτεί κινούνται εντός των ορίων ασφαλείας όπως αυτά καθορίζονται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
3. Καμία από τις ενώσεις που ανιχνεύτηκαν έως τώρα δεν αξιολογείται ως επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων παρότι θεωρείται ότι μπορούν να συμβάλουν στη δυσοσμία.
Οι δειγματοληψίες
Υπενθυμίζεται ότι οι τακτικές δειγματοληψίες ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο. Γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, σε κυλιόμενες ημέρες και ώρες, από τρία σταθερά σημεία στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, ενώ διενεργούνται και έκτακτες όταν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες.
Για τη διερεύνηση της δυσοσμίας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ. Η διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος είναι 18 μήνες και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 80.000 ευρώ.