Τι ζήτησε ο ΣΕΒ από Σταθάκη για τον χωρικό σχεδιασμό

Ο χωρικός σχεδιασμός πρέπει να γίνει συνώνυμο της ασφάλειας δικαίου στους επενδυτές και όχι αιτία καθυστερήσεων και ματαίωσης επενδυτικών σχεδίων, για να μπορέσουν να εγκατασταθούν στο ελληνικό έδαφος και να παράξουν αξία. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οφείλει να αναλάβει δράση επιλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, εδώ και καιρό, και να διασφαλίσει ότι οι νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας και οι ανάγκες των επιχειρήσεων θα βρουν τόπο και τρόπο να ευδοκιμήσουν.

Αυτό ζήτησαν οι επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, τη Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ειρήνη Κλαμπατσέα και το επιτελείο τους στο πλαίσιο του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Χωροταξίας και Δικτύων του Συνδέσμου με θέμα: «Χωροταξική μεταρρύθμιση και νέα πολιτική του χώρου ως προϋπόθεση ανάπτυξης», χθες (Τρίτη, 21/2/2017), στα γραφεία του.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Κωσταντίνος Μπίτσιος επισήμανε ότι ο χωρικός σχεδιασμός και κυρίως ο τρόπος που εφαρμόζεται στη χώρα μας, εδώ και δεκαετίες, σε αντίθεση με αυτό που όλοι θα επιθυμούσαμε δεν αποτελεί εγγύηση για τον επενδυτή, δεν προστατεύει το αστικό και φυσικό περιβάλλον, δεν μειώνει τις περιφερειακές ανισότητες και δεν προάγει τους εθνικούς στόχους που περιλαμβάνει και εξειδικεύει. «Οι χωροταξικοί και πολεοδομικοί κανόνες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πραγματοποίηση επενδύσεων, σε μια περίοδο που έχουμε ανάγκη από επενδύσεις», είπε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας ενός σαφούς πλαισίου, που θα προτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά ταυτόχρονα θα περιγράφει ξεκάθαρα τους κανόνες. Στην κατεύθυνση αποκατάστασης της ασφάλειας δικαίου ο Υπουργός περιέγραψε τα 10 βήματα που πραγματοποιεί  η κυβέρνηση: Τον νέο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (4447/2016), το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αποσαφηνίζονται οι χρήσεις γης, τη θεσμοθέτηση των 11 Περιφερειακών Πλαισίων, την αποσαφήνιση του πλαισίου για τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια, τον προσδιορισμό των προδιαγραφών του Ειδικού Πλαισίου για τον Ορυκτό Πλούτο, την προκήρυξη διαγωνισμού για τη μελέτη σχετικά με το Ειδικό Πλαίσιο του Τουρισμού, το νόμο «Περί θεσπίσεως πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό», την κατάρτιση των δασικών χαρτών, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί κανόνων δόμησης.

Κατά την εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας & Δικτύων του Συνδέσμου κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, τόνισε ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, παράγουν εμπορεύσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες και αυξάνουν το ΑΕΠ της χώρας. Αυτές, όμως, οι επενδύσεις χρειάζονται χώρους για να κτίσουν τις εγκαταστάσεις τους σε γρήγορους χρόνους και με ασφάλεια δικαίου. Το βάρος, λοιπόν, που πέφτει σε αυτούς που σήμερα διαμορφώνουν την χωροταξική πολιτική είναι πολλαπλάσιο και ο διαθέσιμος χρόνος για την υλοποίησή της πολύ περιορισμένος!».

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι συμμετέχοντες έθεσαν ερωτήματα για τη στρατηγική και το σχεδιασμό του Υπουργείου σχετικά με το νέο νόμο για τη μεταρρύθμιση του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, τις εκκρεμότητες στην έγκριση των Περιφερειακών Χωρικών Σχεδίων, την αναθεώρηση των χρήσεων γης και τα Ειδικά  Χωροταξικά Σχέδια  καθώς και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών και έλαβαν απαντήσεις για τις άμεσες ενέργειες που θα αναλάβουν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση