Εκτός του νέου «Εξοικονομώ» όσοι είχαν ωφεληθεί από το πρώτο

Όσοι εντάχθηκαν στο προηγούμενο «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον» δεν μπορούν να υπαχθούν στο νέο και αποκλείονται έτσι από το να επιδοτηθούν για επιπρόσθετες εργασίες ενεργειακής εξοικονόμησης.

Η ενεργοποίηση του δεύτερου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» εκτιμάται ότι είναι θέμα του Σεπτεμβρίου, καθώς έχει ήδη υπογραφτεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση.

Οι νέοι εθνικοί πόροι που θα διατεθούν για το πρόγραμμα ανέρχονται σε περίπου 61 εκατ. ευρώ και θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση περισσότερων από 6.000 ωφελούμενων.

Στόχος του είναι η κάλυψη επιπλέον αιτήσεων από αυτές που είχαν υποβληθεί το 2014 στο πρώτο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», αλλά δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν, λόγω ανεπάρκειας κονδυλίων.

Η υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα θα γίνει σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ο ενδιαφερόμενος θα καταχωρεί την αίτησή του, τα στοιχεία για τις παρεμβάσεις που πρόκειται να υλοποιήσει και το αντίστοιχο κόστος τους, καθώς και την τράπεζα με την οποία πρόκειται να συνεργαστεί, εφόσον θα επιλέξει την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής με τη μορφή δανείου.

Το ανώτατο ύψος των δανείων για τις παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης καθορίζεται σε 25.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια.

Καινοτομία του προγράμματος είναι πως οι δικαιούχοι θα μπορούν να παρακάμψουν τη δανειοδότηση αν καλύψουν με δικούς τους πόρους την δαπάνη.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων είναι επτά, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ τα ποσοστά επιδότησης προσαυξάνονται κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος.

Το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες για:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων, εξαιρούμενων των «ανοιγμάτων» προς εσωτερικούς χώρους του κτηρίου, θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος).
  • Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, όπως παντζούρια και ρολά.
  • Εγκατάσταση θερμομόνωσης εντός του κτηρίου, χωρίς να καλύπτονται οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα, καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα κ.λπ.). Για να καλυφθούν οι εν λόγω δαπάνες, όπως λέβητας που έχει υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές, πρέπει να πιστοποιήσει ο ενεργειακός επιθεωρητής ότι πληρούνται τα κριτήρια ως προς την ανάλυση και εκπομπή καυσαερίων.
  • Αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού (πχ με ηλιακά συστήματα).
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση