Τι λέει ο ΦΟΔΣΑ για το λουκέτο στον ΧΥΤΑ Κατερίνης

Ανακοίνωση σχετικά με το σφράγισμα του ΧΥΤΑ Κατερίνης, στο οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαπίστωσε κατά τη διάρκεια ελέγχων «αυξημένους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς και πρόκλησης κατολισθήσεων», εξέδωσε ο ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας.

Όπως επισημαίνει ο Φορέας, το πρόβλημα με τον κορεσμό τού ΧΥΤΑ δεν είναι τωρινό αλλά διαχρονικό και έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εγκαίρως από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ σημειώνει ότι η διάθεση των απορριμμάτων στον νομό πραγματοποιείται ομαλά παρά το κλείσιμο.

«Ο περιφερειακός σύνδεσμος ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας παρέλαβε τον ΧΥΤΑ Κατερίνης πριν περίπου ένα χρόνο κατά την διαδικασία ένταξης όλων των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας στον ενιαίο περιφερειακό σύνδεσμο ΦοΔΣΑ», εξηγεί ο Φορέας και προσθέτει:

«Αμέσως και με προσωπική εποπτεία του προέδρου του ΦοΔΣΑ Μ. Γεράνη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση και επέκταση του χώρου υποδοχής απορριμμάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης από την Περιφέρεια.

» Πριν λίγες μέρες μας ζητήθηκε από την περιφέρεια ειδική διευκρίνιση για ένα περιφερειακό ρέμα στα όρια του ΧΥΤΑ γεγονός που καθυστέρησε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία δημοπράτησης του νέου κυττάρου υποδοχής απορριμμάτων.

» Εν τω μεταξύ από την πλευρά του συνδέσμου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η διάθεση των απορριμμάτων του νομού Πιερίας σε όμορους ΧΥΤΑ και μέσω του υφιστάμενου δικτύου των ΣΜΑ.

»Ήδη η διάθεση των απορριμμάτων της Πιερίας γίνεται ομαλά σε άλλους ΧΥΤΑ και χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα πέραν μιας μικρής αύξησης των χιλιομετρικών αποστάσεων και αυτό μέχρι την αποκατάσταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κατερίνης αμέσως μόλις εγκριθούν από την Περιφέρεια οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου».

Παράλληλα, ο ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας, στην ανακοίνωσή του, παραθέτει ένα σύντομο ιστορικό του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Φορέα:

«Ο ΧΥΤΑ Κατερίνης κατασκευάστηκε στη θέση «Μπουφόλακκας»  το 2001 από τον δήμο Κατερίνης και η ευθύνη λειτουργίας του μεταβιβάστηκε στη ΔΕΥΑΚ Κατερίνης αμέσως μετά ενώ στη συνέχεια πέρασε στην ευθύνη του Αναγκαστικού Συνδέσμου διαχείρισης στερεών αποβλήτων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Πιερίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον Περιφερειακό Σύνδεσμο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας μεταβιβάστηκε τον Αύγουστο του  2016  και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς επιβλήθηκε το Σχέδιο Συμμόρφωσης που υπογράφηκε από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και τον Σύνδεσμο ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας που περιλάμβανε τη λειτουργία του ΧΥΤΑ για 4 μήνες.
Ακολούθησε αίτημα του Συνδέσμου ΦοΔΣΑ για τρίμηνη παράταση της λειτουργίας του την 1/3/2017 η οποία και χορηγήθηκε μέχρι τις 4/6/2017.

Στις υπηρεσίες της Περιφέρειας εκκρεμεί η έγκριση σύμβασης για την αδειοδότηση και υλοποίηση της τεχνικής μελέτης επέκτασης του έργου που υπέβαλε ο δήμος Κατερίνης το 2012 και η οποία εκκρεμεί μέχρι σήμερα.
Από τον Αύγουστο του 2016 που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κατερίνης ο Σύνδεσμος ΦοΔΣΑ ζητείται με συντονισμένες ενέργειες του ΦοΔΣΑ και του δήμου Κατερίνης η έγκριση της μελέτης επέκτασης του ΧΥΤΑ χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα ενώ πρόσφατα ζητήθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας επιπλέον μελέτη για την οριοθέτηση ενός παράπλευρου ρέματος με την ονομασία «Μπουφόλακκας» καθυστερώντας έτσι ακόμη περισσότερο την δημοπράτηση του έργου».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση