Τι λένε ΦΔ Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και Παν. Κρήτης για τον φουρόγατο

Κοινή ανακοίνωση για τον εντοπισμό, τις εξετάσεις και την απελευθέρωση του αιλουροειδούς που παγιδεύτηκε από βοσκό στον Ομαλό της Κρήτης, την περασμένη εβδομάδα, που ενδεχομένως ανήκει στο φερόμενο ως εξαφανισμένο είδος του «φουρόγατου», εξέδωσαν ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πρόκειται για ένα υγιές, θηλυκό άτομο, βάρους 3,3 κιλών απροσδιόριστης ηλικίας, αν και – με βεβαιότητα – μεγαλύτερης του ενός έτους. «Η εμφάνιση και η συμπεριφορά του ζώου αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι όντως πρόκειται για τον κρητικό αγριόγατο (Felis silvestris cretensis), κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τις εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων», εξηγούν οι δύο φορείς.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση:

«Στις 17/10/2017 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς ενημερώθηκε ότι έχει παγιδευτεί αιλουροειδές στην περιοχή του Ομαλού, το οποίο φυσιογνωμικά έμοιαζε με κρητική αγριόγατα (Felis silvestris cretensis). Το ζώο είχε παγιδευτεί από βοσκό της περιοχής και είχε παραδοθεί στη Διεύθυνση Δασών Χανίων η οποία επιλήφθηκε του περιστατικού. Στις 18/10/2017, στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς μετέβησαν στον Ομαλό όπου παρέλαβαν το ζώο, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο στα Χανιά προκειμένου να αναισθητοποιηθεί και να ληφθούν φωτογραφίες, δείγματα και σωματομετρικά στοιχεία. Για τη συλλογή των στοιχείων αυτών ο Φορέας Διαχείρισης συνεργάστηκε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και ότι θα ληφθούν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα. Ακολούθως το ζώο μεταφέρθηκε σε ασφαλή χώρο στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης για να συνέλθει της νάρκωσης και να ηρεμήσει. Στις 19/10/2017 το ζώο μεταφέρθηκε στην περιοχή του Ομαλού, σε τοποθεσία που επιλέχτηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον.

Όπως διαπιστώθηκε, με τη συνδρομή των κτηνιάτρων, πρόκειται για ένα υγιές, θηλυκό άτομο, βάρους 3,3 κιλών απροσδιόριστης ηλικίας, αν και – με βεβαιότητα – μεγαλύτερης του ενός έτους. Η εμφάνιση και η συμπεριφορά του ζώου αποτελούν σοβαρές ενδείξεις ότι όντως πρόκειται για τον κρητικό αγριόγατο (Felis silvestris cretensis), κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τις εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τη Διεύθυνση Δασών Χανίων για την άμεση ενημέρωση και τη συνεργασία, καθώς επίσης το κτηνιατρείο του κ. Χατζηδάκη Ελευθέριου και τους κτηνιάτρους που αναισθητοποίησαν το ζώο, έλεγξαν την υγεία του και πραγματοποίησαν τη λήψη δείγματος αίματος. Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κτηνοτρόφο που αν και παγίδευσε ένα άγριο ζώο, ειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση