Εν όψει της έναρξης της θερινής περιόδου, επιβάλλεται η εντατικοποίηση των ενεργειών αρχών, φορέων και πολιτών και η συνεργασία μεταξύ τους, με σκοπό τη λήψη μέτρων πρόληψης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από κάθε είδους απορρίμματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως σημειώνει η Διεύθυνση, επειδή κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου τα φαινόμενα ρύπανσης της θάλασσας με απορρίμματα παρουσιάζονται οξυμμένα και χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν τα παρακάτω ενδεικτικά μέτρα, η λήψη των οποίων θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας.
Α. Ενέργειες των τοπικών αρχών (Δήμοι - Δημοτικά Διαμερίσματα):
1. Τοποθέτηση κατά μήκος των ακτών σε επίκαιρα και εμφανή σημεία ευανάγνωστων πινακίδων που αποτρέπουν τη ρίψη απορριμμάτων στις παραλίες.
2. Τοποθέτηση δοχείων απορριμμάτων σε ικανό αριθμό και χωρητικότητα κατά μήκος των παραλιακών ακτών.
3. Τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους κατά μήκος των ακτών πριν υπερπληρωθούν, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα απορρίμματα παρασύρονται με την επίδραση των ανέμων στην θάλασσα.
4. Καθαρισμός των ρεμάτων και χειμάρρων που οδηγούν στην θάλασσα από πάσης φύσεως απορρίμματα (επιπλέοντα φυσικά υλικά και ξύλα, άχρηστα υλικά, πλαστικά σκουπίδια κτλ).
5. Τακτικός έλεγχος και συντήρηση των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων υγιεινής (αποδυτήρια, αποχωρητήρια, ντουζ κτλ) στις πολυσύχναστες πλαζ.
6. Ενθάρρυνση πρωτοβουλιών πολιτών για τη συγκρότηση ομάδων καθαρισμού ακτών και θαλάσσιων χώρων από απορρίμματα.
7. Συνεχής έλεγχος για παράνομη διάθεση λυμάτων ή αποβλήτων ιδιωτών σε θάλασσα και ακτές.
Σχετικά με την καταλληλότητα του θαλασσινού νερού των ακτών κολύμβησης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, γίνεται γνωστό ότι με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε με βάση αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων θαλασσινών νερών, κατά την κολυμβητική περίοδο 2019, η κολύμβηση επιτρέπεται:
α) Από την παραλία Περαίας ως την ακτή ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας
β) Στην παραλία Αγγελοχωρίου
γ) Στην κοινοτική ακτή (πλαζ) Μηχανιώνας
δ) Από την κοινοτική πλαζ της Επανομής και μέχρι τα όρια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
ε) Από την ακτή «Μηλιές» Σταυρού έως την κοινοτική ακτή Σταυρού, ρέμα «δυτικό κανάλι» (αριστερά του λιμένα) και σε όλο το μήκος των ακτών ανατολικά (περιοχές Σταυρού, Βρασνών, Ασπροβάλτας) μέχρι τα όρια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
Β. Συνιστάται να αποφεύγεται η κολύμβηση σε περιοχές όπου υπάρχουν εκβολές χειμάρρων ή αγωγών ομβρίων, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις.
Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στις ακτές κολύμβησης, καθώς και η κολύμβηση σε λιμάνια και μόνιμα αγκυροβόλια.
Οι Δήμοι των περιοχών κολύμβησης υποχρεούνται:
α) Να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καθαριότητα των ακτών και την τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων.
β) Να ορίσουν υπεύθυνο για την τήρηση της καθαριότητας των ακτών και την επισήμανση των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
γ) Να φροντίσουν για τον εξοπλισμό των ακτών με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις υγιεινής (αποχωρητήρια - αποδυτήρια-ντουζ- παροχή πόσιμου νερού - δοχεία συλλογής απορριμμάτων κτλ).
δ) Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης στις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι λιμενικές αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων, ώστε οι πινακίδες να μην αφαιρούνται ή καταστρέφονται.
Όπως κάθε χρόνο, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου του 2019, θα πραγματοποιήσει δειγματοληψίες στις ακτές κολύμβησης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών κολύμβησης.