Τουρισμός, γεωργία, λύματα: Νερό με «πράσινο» πρόσημο για όλες τις χρήσεις

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Από την αποδοτική χρήση του νερού στις τουριστικές περιοχές μέχρι τη μετατροπή των λυμάτων σε πόσιμο νερό και την αποταμίευση των υδάτων, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού εστιάζει στη σημασία της καθολικής πρόσβασης σε καθαρό νερό και στη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

«Nature for water» είναι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού και στοχεύει στην ανάδειξη λύσεων με επίκεντρο τη φύση, όπως η δενδροφύτευση για την ανασύσταση των δασών, η επανασύνδεση των ποταμών με τις πλημμυρικές περιοχές και η αποκατάσταση των υγροτόπων.

Η Greenagenda.gr παρουσιάζει τρεις διαφορετικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο το νερό, που έχουν άμεσο αντίκτυπο τόσο στην παραγωγική δραστηριότητα της χώρας μας, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τουρισμός και νερό

Το Ρέθυμνο αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό που έχει να αντιμετωπίσει τη χρονική και ποσοτική διακύμανση του όγκου των τουριστών, γεγονός που πολλαπλασιάζει τη ζήτηση νερού. Το όραμα του Δήμου Ρεθύμνου για Βιώσιμη Ανάπτυξη «περνάει» μέσα από την αποδοτικότητα της χρήσης του νερού και τη σύνδεσής του με την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει στο πρόγραμμα Interreg MEDCASTWATER, το οποίο υποστηρίζει βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές για την αποδοτική χρήση των υδάτων στις παράκτιες περιοχές από τον τουριστικό τομέα. Ο στόχος του έργου είναι η βιώσιμη διαχείριση του νερού από τον τουρισμό στις μεσογειακές περιοχές, βελτιώνοντας την παρακολούθηση και τις επιδόσεις της αειφορίας στον τουριστικό κλάδο. Η κρισιμότητα του ζητήματος αναδεικνύεται και μέσα από τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος που δείχνουν ότι η κατανάλωση νερού την υψηλή τουριστική περίοδο διπλασιάζεται λόγω του όγκου των επισκεπτών.

Γεωργία και νερό

Ενιαία διαχείριση υδάτινων πόρων και αποταμίευση νερού. Αυτή είναι μία από τις λύσεις για την επάρκεια και ορθολογική διαχείριση υδάτων στις περιοχές με αυξημένη αγροτική δραστηριότητα. Στα Φάρσαλα ο Δήμος προωθεί έργα για φράγματα σε ρέματα, μελέτες για ενοποιήσεις δικτύων, αλλά και σύνδεσης αντλιοστασίων για έλεγχο των νιτρικών. Επίσης, έχει δρομολογήσει πρόταση για τηλεδιαχείριση 30 αντλιοστασίων για εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος. Στις αγροτικές περιοχές προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποταμίευση των νερών, επιφανειακών και υπόγειων, η κατασκευή ταμιευτήρων, ο έλεγχος των διαρροών και η ανακύκλωση από την άρδευση.

Αξιοποιήσιμο νερό από λύματα

Σύμφωνα με έκθεση της UNESCO που αφορά το πρόγραμμα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, το 80% των λυμάτων σε όλο τον κόσμο επιστρέφουν ακάθαρτα στο περιβάλλον.

Μόνο το 1% των λυμάτων είναι εντελώς άχρηστο και το υπόλοιπο 99%, εφόσον καθαριστεί, δύναται να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς. Εκτός από τα βλαβερά συστατικά, τα λύματα περιέχουν και χρήσιμα στοιχεία όπως το άζωτο και ο φώσφορος. Νέες μέθοδοι και διαδικασίες δίνουν τη δυνατότητα για εκμετάλλευση των λυμάτων με πιο προσιτές μεθόδους, σε σχέση με το παρελθόν όχι μόνο για αγροτικές χρήσεις, αλλά και στον τουρισμό και βέβαια στο αστικό περιβάλλον.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση