Τουρισμός στις προστατευόμενες περιοχές

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου στην προσπάθεια του να ενημερώνει και να επιμορφώνει το προσωπικό του με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ), συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, στα Κάτω Πορόια Σερρών, με θέμα: «Τουρισμός στις Προστατευόμενες Περιοχές».   Τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας εκπροσώπησε ο Ξεναγός του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου κ. Βασίλειος Κατσούλης, με σκοπό να αντλήσει πληροφορίες και πρακτικές, που μπορούν να εφαρμοστούν στο ΕΠ ΑΜΑΘ, το οποίο περιλαμβάνει μερικούς από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδος και μπορεί να δώσει την δυνατότητα σε αρκετούς επισκέπτες για αναψυχή.

        Γενικότερα σκοπός της παραπάνω συνάντησης ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης σε θέματα τουρισμού και πώς τελικά μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ενδεχόμενα ή υπάρχοντα προβλήματα στην περιοχή που αφορούν τις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού. Με αυτή την ανάπτυξη μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά εντός του Εθνικού Πάρκου με γνώμονα πάντα την διατήρηση και προστασία της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

        Οι υγρότοποι των Λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας, καθώς και το Δέλτα του ποταμού Νέστου, θα αποτελούν πάντα μια θαυμάσια εμπειρία για όλους τους επισκέπτες που θα έρθουν στην περιοχή. Βέβαια αυτό που θα πρέπει να μας γίνει συνείδηση και να μην το  ξεχνάμε ποτέ, είναι ότι όλες αυτές οι περιοχές με έντονο οικολογικό ενδιαφέρον, μπορεί να αποτελούν στην ουσία το σπίτι μας αλλά δεν μας ανήκουν. Ανήκουν στα ζώα και τα φυτά που θα συναντήσει κανείς ερχόμενος εδώ. Έτσι λοιπόν για να συνεχίσουν και οι επόμενες γενιές να απολαμβάνουν τις μοναδικές αυτές ομορφιές, θα πρέπει όλοι εμείς να μην καταστρέφουμε τους βιοτόπους π.χ. κόβοντας δένδρα ή αγριολούλουδα, να μην απελευθερώνουμε τροπικά είδη στα ποτάμια και τις λίμνες μας (πχ. χρυσόψαρα, χελώνες ή άλλα ξενικά είδη), αλλά και να μην ρυπαίνουμε το περιβάλλον αφήνοντας πίσω μας σκουπίδια. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλει κόπο. Μόνο λίγη καλή διάθεση και θέληση από τον καθένα μας!

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!