«Τουρισμό που δεν πληγώνει» ζητεί το Δίκτυο Φίλοι της Φύσης

Ο τουρισμός μπορεί να αναπτύσσεται αριθμητικά, ωστόσο το ίδιο συμβαίνει και με τις αντιδράσεις των πολλών κορεσμένων περιοχών, όπως πχ στη Βαρκελώνη, στη Βενετία και αλλού, οι οποίοι ασφυκτιούν και διαδηλώνουν με το σύνθημα «TOURISTS GO HOME».

«Η φέρουσα ικανότητα τουριστικής ανάπτυξης, υποδοχής και εξυπηρέτησης τουριστών, η αντοχή των υποδομών των πόλεων έχει ξεπεραστεί σε αρκετές περιοχές, σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ενώ τονίζει ότι έχει καταθέσει προτάσεις για έναν «Τουρισμό που δεν πληγώνει».

Το Δίκτυο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «ο μαζικός- βιομηχανοποιημένος τουρισμός δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στο περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα στον τουρισμό και ταυτόχρονα ο τουρισμός θα συμβάλλει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην κλιματική αλλαγή».

Υπογραμμίζεται ότι στο φετινό μήνυμά του, ο Taleb Rifai, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) αναφέρει ότι «ο τουρισμός είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος στον κόσμο, μετά από τα χημικά και τα καύσιμα. Φέρνει ελπίδα, ευημερία και κατανόηση σε τόσες πολλές ζωές και πόρους σε όλο τον κόσμο. Μόνο πέρυσι, 1.235 εκατομμύρια ταξιδιώτες διέσχισαν τα διεθνή σύνορα σε ένα μόνο έτος. Μέχρι το 2030, τα 1,2 δισεκατομμύρια τουρίστες θα φτάσουν τα 1,8 δισεκατομμύρια».

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει προσυπογράψει τη «Διακήρυξη του Βερολίνου για τη μεταρρύθμιση του τουρισμού» (2017).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση