Τουριστικός μαγνήτης το φαράγγι Σαμαριάς: Πάνω από 130.000 επισκέπτες σε έναν χρόνο (φωτο)

Ως ένας από τους σημαντικότερους πόλους έλξης για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους επισκέπτες αναδεικνύεται κάθε χρόνο και κατά την περίοδο που οι πύλες του είναι ανοικτές το φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά.

Τα επίσημα στοιχεία για την κίνηση των επισκεπτών που εισέρχονται στο φαράγγι από τις δύο πύλες εισόδου, το Ξυλόσκαλο (που είναι οι περισσότεροι) και την Αγία Ρουμέλη κατατάσσουν το φαράγγι ως ένα από τα πλέον δημοφιλή σημεία επίσκεψης.

Πάνω από 130.000 επισκέπτες σε ένα χρόνο

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 διέσχισαν το φαράγγι 130.421 επισκέπτες.

Ως ο καλύτερος μήνας αναδείχθηκε ο Αύγουστος με 34.496 επισκέπτες και ακολούθησε ο Σεπτέμβριος με 28.634 επισκέπτες.

Τον Ιούλιο του 2017 πέρασαν το φαράγγι 28.142 επισκέπτες, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου 22.211, τον Μάιο 16.113 και τις ημέρες που άνοιξε τον Απρίλιο του 2017 το φαράγγι επισκέφθηκαν 824 επισκέπτες.

Για το 2018 το φαράγγι της Σαμαριάς άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο και δέχθηκε 24.665 επισκέπτες, τον Ιούνιο που οι καιρικές συνθήκες «έκλεισαν» για λόγους ασφαλείας το φαράγγι οι επισκέπτες ήταν λιγότεροι , και τον Ιούλιο έφτασαν στις 29.710.

«Χωρίς μάργκετιγκ πορευόμαστε με το “διαβατήριο” που μας δίνει το ευρωπαϊκό δίπλωμα των προστατευομένων περιοχών», σχολίασε στο ΑΜΠΕ για τη μεγάλη επισκεψιμότητα του φαραγγιού ο δασολόγος της διεύθυνσης δασών Χανίων Γιάννης Φωτάκης.

Εκτός από τη φυσική του ομορφιά το φαράγγι της Σαμαριάς βρέθηκε το 2017 στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ετήσια έκθεση για τον Εθνικό Δρυμό, «η επιστημονική κοινότητα είχε την τύχη να συναντήσει ένα από πιο σπάνια και ακριβοθώρητα δείγματα άγριας ζωής, όταν ντόπιος κτηνοτρόφος κατάφερε να παγιδεύσει άτομο του κοινώς γνωστού ως κρητικού αγριόγατου, «Felis silvestris cretensis», στην προσπάθειά του να προστατέψει τα ζώα του.

Το ζώο ήταν ένα νεαρό θηλυκό άτομο το οποίο αποδείχτηκε ότι χαίρει άκρας υγείας αφού πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εξετάσεις από τους ειδικούς κτηνιάτρους. Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου, χρησιμοποιώντας δείγμα αίματος που λήφθηκε από το ζώο κατάφερε να αποδείξει με απόλυτη σιγουριά ότι το συγκεκριμένο άτομο ανήκει πράγματι στο εν λόγω υποείδος».

Όπως αναφέρει η ίδια έκθεση στο φαράγγι εντοπίσθηκε και ένας πετρώδης σχηματισμός με μορφή ψαριού που βρέθηκε κοντά στο φυλάκιο της Σαμαριάς και στην αρχή θεωρήθηκε ότι είναι απολίθωμα κάποιου αρχαίου θαλάσσιου ζώου.

Το εύρημα μεταφέρθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης όπου και ταυτοποιήθηκε από τους ειδικούς ως κομμάτι μεταμορφωσιγενούς πετρώματος και συγκεκριμένα της τάξης των πλακωδών ασβεστόλιθων. Επιλεκτική διάβρωση μετά από σειρά ετών κατάφερε να δώσει το ομοιάζον με ψάρι.

Στο πνεύμα της αλληλεπίδρασης των προστατευόμενων περιοχών με τον αστικό χώρο, όπως προτείνεται από την UNESCO, οργανώθηκε και ο αγώνας ορεινού τρεξίματος «Samaria Run», σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, καθώς επίσης και το ετήσιο πανηγύρι της εκκλησίας της Σαμαριάς μέσα στο φαράγγι.

Στο φαράγγι της Σαμαριάς καταγράφηκε και η συγκινητική ιστορία ενός Ελληνοαμερικανού πατέρα ο οποίος το διέσχισε μαζί με την ανάπηρη κόρη του.

Ο γονέας χρειάστηκε να μεταφέρει το κορίτσι στους ώμους του για να διαβούν το φαράγγι δεδομένου ότι ο Δρυμός δεν διαθέτει τις υποδομές για τη διάσχιση του από άτομα με κινητικά προβλήματα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση