Το «πράσινο» πρόσωπο της Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη του αντιδημάρχου  Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και  Ελεύθερων Χωρων Κ. Ζερβα  

 Την πράσινη «ατζέντα» για το  2012  άνοιξε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και  Ελεύθερων Χωρων Κ. Ζερβα  επισημαίνοντας την ανάληψη δράσεων που θα αλλάξουν   τη νοοτροπία, την καθημερινή συμπεριφορά απέναντι στο αστικό περιβάλλον και στο χώρο της καθημερινότητάς μας.

  «Με την αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού τον ταχύ προγραμματισμό και με την ορθή διαχείριση πόρων στοχεύουμε πρωτίστως στην αποτελεσματικότητα» τόνισε ο κ. Ζέρβας  και  υπογράμμισε  «την ανάγκη   για  επιστράτευση εθελοντών, ενεργών πολιτών, αλλά και προσέλκυση πολύτιμων χορηγών».
 Φυτεύτηκαν το 2011 περισσότερα από 4.500 δένδρα
 «Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και θα δημιουργήσουμε τους πρώτους «κήπους βροχής» στην Ελλάδα, με χρήση του βρόχινου νερού. Τοποθετούμε ευφυή συστήματα άρδευσης των πάρκων του κέντρου για την εξοικονόμηση του νερού. Είμαστε στη μάχη της διεκδίκησης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας 2014 γνωρίζοντας καλά ότι θα κερδίσουμε εμπειρίες, τεχνογνωσία, δικτύωση.
Με την υπογραφή του Συμφώνου των Ευρωπαίων Δημάρχων κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την μείωση των εκπομπών ρύπων και μέχρι τα μέσα της χρονιάς θα έχουμε την ολοκλήρωση του σχεδίου δράσης. Ξεκινήσαμε και θα ολοκληρώσουμε σύντομα το σύστημα διαχείρισης του Θερμαϊκού με το πλωτό εργαστήριο και επιμέρους δράσεις. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε έναν θεσμό διαρκείας, το Green Party, που στοχεύει στην αλλαγή νοοτροπίας και την καλλιέργεια καθημερινής οικολογικής συμπεριφοράς από όλους μας.
Από την άλλη, για πρώτη φορά ο Δήμος ενδιαφέρεται πραγματικά και πρακτικά για τα αδέσποτα ζώα, ενώ συνεχίζουμε να αξιοποιούμε υπεύθυνα και το τελευταίο ευρώ με αναπλάσεις και δενδροφυτεύσεις με στόχο περισσότερο πράσινο για κάθε γειτονιά, για κάθε πολίτη. Ήδη το 2011 φυτεύτηκαν πάνω από 4.500 δέντρα».

                                                                                       

 -Ποιες θα είναι οι δράσεις για την ποιότητα ζωής  στην πόλη?

Στην αρμοδιότητας της Αντιδημαρχίας μας είναι η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας πρασίνου. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε με πολύ καλά αποτελέσματα. Φυσικά, δεν μπορούμε να αλλάξουμε εντελώς την πόλη, έτσι όπως είναι ήδη δομημένη. Με τις δενδροφυτεύσεις, τις πράσινες αναπλάσεις και τις συντηρήσεις των πάρκων αυξάνουμε το πράσινο στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Με όραμα μια πιο βιώσιμη και οικολογική πόλη, συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα και συνάπτουμε συμμαχίες με πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Κωνσταντινούπολη. Επίσης, συμμετέχουμε σε διεθνή φόρα για την ανταλλαγή ιδεών και την εξεύρεση λύσεων, αξιοποιούμε ευρωπαϊκά προγράμματα, ευαισθητοποιούμε τους συμπολίτες μας, συνεργαζόμαστε με μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

 - Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποκτήσει ένα ανθρώπινο πρόσωπο για τους πολίτες της αλλά και τους επισκέπτες?

Η Θεσσαλονίκη έχει ανθρώπινο πρόσωπο κι αυτό το αναγνωρίζουν οι επισκέπτες της, οι οποίοι τη λατρεύουν. Σαφέστατα μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη για να τη νοιώθουμε ανθρώπινη κι εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι της! Απαιτείται πολλή δουλειά για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, είναι όμως ξεκάθαρο ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν την κατάσταση και επιθυμούν ν’ αλλάξει. Αυτή την εντολή μας έδωσαν και την τιμούμε αποδεικνύοντας με τις προσπάθειές μας την αποφασιστικότητά μας να βελτιώσουμε καθοριστικά της συνθήκες ζωής και κίνησης στην πόλη.

Ξέρετε, η Θεσσαλονίκη έχει μπουχτίσει από σχέδια για φαραωνικά έργα και από ατελείωτες μελέτες που υποτίθεται θα βελτίωναν την κατάσταση. Με πλήρη επίγνωση της πρωτόγνωρης οικονομικής συγκυρίας, κινούμαστε στη λογική του μικρού και εφαρμόσιμου. Και το κάνουμε, νομίζω, με ορατή αποτελεσματικότητα.

 -Θα υπάρξουν περισσότεροι ελεύθεροι χώροι?  (Υπάρχουν αυτοί όμως)

Η Θεσσαλονίκη εδώ και δεκαετίες έχει χάσει το προνόμιο της ισόρροπης δόμησης, η οποία θα διατηρούσε τόσους ελεύθερους χώρους όσους χρειάζονται οι κάτοικοί της. Αλλά κοιτάμε μπροστά. Κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας για να αξιοποιήσουμε κάθε σπιθαμή που θα μπορούσε ν’ αποτελέσει ελεύθερο χώρο και διεκδικούμε εκτάσεις για τους δημότες. Από κει και μετά, είναι επίσης στο χέρι του κάθε πολίτη, του καθενός από εμάς, να ζούμε οικολογικά καθημερινά, πρασινίζοντας το μικροπεριβάλλον μας, υιοθετώντας οικολογικές πρακτικές όπως η ανακύκλωση, φροντίζοντας την καθαριότητα ή το δεντράκι, το μικρό πάρκο μπροστά στο σπίτι ή έξω από το μαγαζί μας. 

 -Ο πεζόδρομος στην Αγια Σοφίας  συνέβαλε  σε ένα άλλο πρόσωπο της πόλης  θα επακολουθήσουν  και άλλες παρεμβάσεις

Η πιλοτική πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας απέδειξε ότι μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Σίγουρα χρειάζεται να γίνουν κι αλλού παρόμοιες παρεμβάσεις. Με τρόπο όμως τέτοιο ώστε να μη δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα, αλλά και να αποδίδουν τα μέγιστα οφέλη για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες της πόλης. Το ιστορικό κέντρο της πόλης αλλά και κεντρικά σημεία σε άλλες περιοχές του δήμου μας, πρέπει επιτέλους να κλείσουν φιλικά το μάτι στους πεζούς, και τους επισκέπτες, αλλά να δημιουργήσουν και βιώσιμους πυρήνες ανάπτυξης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!