Το Αειφόρο/ Πράσινο Πανεπιστήμιο στην περίοδο της κρίσης

Tο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης (MIO-ECSDE) και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO διοργανώνει Διεθνή Συνάντηση για τα Πανεπιστήμια της Μεσογείου, με κορύφωση την εκδήλωση με θέμα:

«Το Αειφόρο/ Πράσινο Πανεπιστήμιο στην περίοδο της κρίσης»

Σε μία στιγμή που βιώνουμε πολλαπλές κρίσεις στον Ελληνικό και Μεσογειακό χώρο, η εκδήλωση επιθυμεί να συμβάλλει στην προώθηση ενός ανανεωμένου μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης μέσω της Παιδείας, με σκοπό την έξοδο από την κρίση. Τόσο την οικονομική, που βιώνουμε στο Βορρά, όσο και την κοινωνικοπολιτική που αφορά περισσότερο τον Νότο της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστεί η «Χάρτα του Αειφόρου Ελληνικού Πανεπιστημίου» την οποία έχουν αποδεχτεί όλα τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Η Χάρτα προσδοκά να επαναπροσδιορίσει τη σχέση των Πανεπιστημίων με την Κοινωνία και την Πολιτεία, ώστε το Πανεπιστήμιο, μέσω της Παιδείας, να συμβάλλει σε μια πορεία εξόδου από την κρίση και στη θεμελίωση ενός αξιοβίωτου μέλλοντος για τις επερχόμενες γενεές στον ορίζοντα της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, θα ανακοινωθεί η ίδρυση έδρας UNESCO στο ΕΚΠΑ με τίτλο «Διαχείριση και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο». Πρόκειται για την πρώτη έδρα UNESCO που ιδρύεται για την αειφόρο ανάπτυξη στη Μεσόγειο και αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση του έργου του ΕΚΠΑ και ειδικότερα του καθηγητή Μιχάλη Σκούλλου στον τομέα αυτό. 

Τέλος, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα σχετικά με τη «Μεσογειακή Στρατηγική για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη» που θα προκύψουν από τις εργασίες του Διεθνούς Σεμιναρίου για την Αειφορία στα Πανεπιστήμια της Μεσογείου, το οποίο διοργανώνεται στις 12-13 Δεκεμβρίου 2011, στην Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην εκδήλωση θα μετάσχουν Πρυτάνεις, εκπρόσωποι της Πολιτείας, ξένων Πανεπιστήμιων, της UNESCO, UNEP, UNECE, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, παραγωγικών τάξεων, ΜΚΟ κ.λπ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!