Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ κατηγορεί για αδράνεια τη Διεύθυνση Δασών Σάμου

Η greenagenda   απευθύνθηκε   στην δημοτική αρχή  και την Περιφέρεια Αιγαίου .

  Σε έγγραφη καταγγελία εναντίον της Διεύθυνσης Δασών Σάμου προχώρησε το  ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ για τις πολύχρονες παραβιάσεις της δασικής νομοθεσίας στο νησί της  Ικαρίας. Στη  μακροσκελή αναφορά προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης καταγγέλλεται  η   μόνιμη αδράνεια της συγκεκριμένης υπηρεσίας να αντιμετωπίσει  καίρια προβλήματα του νησιού, τα οποία συσσωρεύτηκαν, συν τω χρόνω προκάλεσαν παρατεταμένη υποβάθμιση στο φυσικό περιβάλλον του νησιού και οδήγησαν σε τεράστιες  καταστροφές. 

 «Η ανεξέλεγκτη και εντατική υπερβόσκηση, σε συνδυασμό με άστοχες και παράνομες  παρεμβάσεις τις τοπικής αυτοδιοίκησης έχει επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα σε   ολόκληρο τον ορεινό όγκο της Ικαρίας και έχει εξαφανίσει τα δάση του νησιού. Η Διεύθυνση

Δασών Σάμου, δεν εφάρμοσε ποτέ - ως όφειλε - τη δασική νομοθεσία για την   αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερβόσκησης, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι ανεξέλεγκτο και οι συνέπειες του να είναι ορατές μέσω της διάβρωσης των εδαφών και των  καταστροφικών  πλημμυρών που σημειώνονται κάθε χρόνο. Οι πλημμύρες του Οκτωβρίου  2010, προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές που δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, ενώ  στοίχισαν ακόμα και ανθρώπινη ζωή» αναφέρεται στην  ανακοίνωση του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ.

 Επίσης  καταγγέλλεται   η Διεύθυνση Δασών Σάμου ότι   κωλυσιεργεί σκοπίμως, επί χρόνια, να προχωρήσει  στην εισήγηση για την ίδρυση «Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ)» στο δάσος  του Ράντη στην Ικαρία, αγνοώντας τις εντολές προϊστάμενων αρχών και τις σχετικές μελέτες   για την ανάγκη ίδρυσης ΚΑΖ που έχουν εκπονηθεί από το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και φέρουν τη σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.  Η ανεξήγητη στάση της   έχει θέσει το δάσος του Ράντη - ένα από  τα σημαντικότερα και αρχαιότερα δάση της Μεσογείου - σε τεράστιο κίνδυνο και έχει  καταδικάσει ένα μοναδικό δασικό οικοσύστημα σε αργό θάνατο  υποστήριξε  ο συντονιστής επικοινωνίας του Ινστιτούτου Γιαννης Κουτελίδας . Στην καταγγελία που κατέθεσε το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ περιλαμβάνεται και  υπόθεση της ολοσχερούς   καταστροφής της τελευταίας δασικής έκτασης στην περιοχή της Προεσπέρας κατά την κατασκευή υβριδικού, υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ.

                                                                           

 Για όλες τις παραπάνω καταγγελίες το νομικό τμήμα του Αρχιπελάγους συντάσσει ήδη νέο   φάκελο με νέα στοιχεία, επικαιροποιημένους ψηφιακούς χάρτες GIS, ο οποίος θα αποσταλεί   στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στην Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, καθώς και στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

 Δήμος Ικαρίας: να προστατέψουμε το περιβάλλον του νησιού

 Μιλώντας στην  greenagenda  το  σοβαρό   πρόβλημα της υπερβόσκησης έθεσε  ο δήμαρχος Ικαρίας Χρήστος Σταυρινάδης ενώ   αναφέρθηκε και στα κρούσματα παράνομης υλοτόμησης . «Η Διεύθυνση  Δασών θα πρέπει να βοηθήσει  σε αυτά τα προβλήματα αλλά έχουν πενιχρά μέσα και λίγο προσωπικό» ανέφερε  ο κ. Σταυρινάδης . Από τους  κτηνοτρόφους   ζήτησε  να  ελέγξουν την κατάσταση με τα ζώα τους . Σε ότι αφορά το υβριδικό έργο στις Ραχες  τόνισε    ή θα γίνει  η επένδυση  ή θα πρέπει  τηρηθούν   οι περιβαλλοντικοί όροι.

 Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιθεωρητής περιβάλλοντος βεβαίωσε τέσσερις περιβαλλοντικές παραβάσεις και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 6.000 ευρω  στην εταιρεία που κατασκευάζει το υβριδικό έργο  η οποία από την πλευρά της   έκανε  ένσταση .  Σήμερα  η υπόθεση εξετάζεται από την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση και αναμένεται να ληφθουν  οριστικές αποφάσεις.

 Ποιος όμως θα αποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον?

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!