Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ στις ΗΠΑ για συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια

Σημαντική εξέλιξη για το μέλλον της έρευνας και της εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της προστασίας του φυσικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών και νησιών, αποτέλεσε η επίσκεψη που πραγματοποίησαν στελέχη του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» σε πανεπιστημιακά ιδρύματατων ΗΠΑ, που συγκαταλέγονται στα κορυφαία του κόσμου. Η σειρά συναντήσεων στα συγκεκριμένα πανεπιστήμια, ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης προετοιμασίας, αλλά και επισκέψεων εργασίας των εν λόγω επιστημόνων στις ερευνητικές βάσεις του Αρχιπελάγους κατά τα τελευταία 2 έτη.

  Στόχος της επίσκεψης στις ΗΠΑ ήταν η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και εδραίωση αυτών των συνεργασιών, μέσα από μία σειρά συναντήσεων εργασίας και διαλέξεων με ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους από τα πανεπιστήμια: Yale, Harvard, Columbia, Princeton, New York University, Rutgers και George Mason, με εξειδίκευση σε θέματα Περιβάλλοντος, Νομικής, Πληροφορικής, Ελληνικών Σπουδών κ.α. 
Στο ερευνητικό επίπεδο οι συνεργασίες που συμφωνήθηκαν στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός πλαισίου, το οποίο θα εντάσσει την έρευνα για την προστασία της βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών και νησιών στις ερευνητικές δραστηριότητες των παραπάνω πανεπιστημίων. Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε την εξειδίκευση και τεχνογνωσία διακεκριμένων επιστημόνων, καθώς και σχετικές καινοτόμες τεχνολογίες σε έρευνα και δράσεις που συμβάλουν στην ουσιαστική προστασία του σπάνιου φυσικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών.

Χαρακτηριστικά αντίστοιχα παραδείγματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποτελούν οι συνεργασίες του Αρχιπελάγους με τους παρακάτω ακαδημαϊκούς φορείς:

  • Environmental Protection Clinic της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Yale, με το οποίο ήδη ολοκληρώθηκε ένα και πλέον έτος δημιουργικής συνεργασίας στον τομέα του περιβαλλοντικού δικαίου σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία της βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών. Στο πλαίσιο των συναντήσεων, αποφασίστηκε η επέκταση της συγκεκριμένης συνεργασίας.
  • Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Texas at Arlington, «Δημόκριτος» και Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Με την αξιοποίηση εφαρμογών της πληροφορικής στην έρευνα για την προστασία θαλάσσιων και χερσαίων οικοσυστημάτων, ολοκληρώνεται η παραγωγή καινοτόμου λογισμικού, ωφέλιμου για την περιβαλλοντική έρευνα παγκοσμίως.
  • Επιπλέον, δρομολογήθηκε και επίσημα η συνεργασία σε εκπαιδευτικό επίπεδο με την επέκταση των διεπιστημονικών προγραμμάτων σπουδών “study abroad”, “field courses” και μεταπτυχιακής έρευνας που οργανώνει τα τελευταία χρόνια το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ σε νησιά του Αιγαίου, με στόχο να μπουν οι ελληνικές θάλασσες στον διεθνή χάρτη περιοχών εκπαίδευσης φοιτητών και νέων επιστημόνων στην εφαρμοσμένη περιβαλλοντική έρευνα. Συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο «Δημόκριτος», αλλά και οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες, που σταθερά στηρίζουν τις δράσεις προστασίας που αναπτύσσει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ επί μια δεκαετία και οι οποίες στοχεύουν στη διαφύλαξη της σπάνιας φυσικής μας κληρονομιάς.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!