Το βαθύ ψύχος, η ηλεκτροδότηση και η κλιματική αλλαγή

Δεν υπάρχει άνθρωπος υπερήλικας (άνω των 80 ετών) από το κέντρο και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και τον Αργοσαρωνικό έως τα παράλια των νοτίων προαστίων της Αττικής που να έχει ζήσει τόσο σφοδρή και παρατεταμένη χιονόπτωση, όχι τη νύχτα αλλά την ημέρα, με διαρκείς διακοπές ρεύματος και προβλήματα για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων τον 21ο αιώνα.

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, δεν υπάρχει αντίστοιχα ένας άνθρωπος στο ίδιο ηλικιακό μήκος κύματος που να έχει δει χιόνι και πάγο στο Χιούστον, με θερμοκρασίες μείον 17 βαθμούς Κελσίου στο Ντάλας.

Η πολιτεία του Τέξας έχει χτιστεί για αφόρητη καλοκαιρινή ζέστη, όχι για αυτόν τον άγριο χειμώνα που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι.

"Όχι, μη δείχνετε με το δάκτυλο τις ανεμογεννήτριες του Τέξας, επειδή δεν είναι ο κύριος λόγος που μεγάλες περιοχές της πολιτείας έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι", σχολιάζει το Bloomberg, σύμφωνα με το Euro2day.gr.

Ενώ ο πάγος έχει αναγκάσει ορισμένες ανεμογεννήτριες να κλείσουν, την ώρα που ανεβαίνει στα ύψη η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από το βίαιο, πρωτοφανές, κύμα ψύχους, η δύναμη του ανέμου αποτελεί μόνο το 25% του ενεργειακού μείγματος της πολιτείας.

Η πλειονότητα των διακοπών ηλεκτροδότησης στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας ήρθε από τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού που δουλεύουν με φυσικό αέριο, άνθρακα και πυρηνικά, τα οποία καλύπτουν περισσότερο από τα 2/3 της παραγωγής.

Περίπου 4,8 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο Τέξας και οι διακοπές χτύπησαν αρκετές ακόμα πολιτείες από τη Λουιζιάνα έως το Οχάιο. Το Μεξικό, μάλιστα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για σχεδόν 5 εκατομμύρια διακοπές ηλεκτροδότησης στα βόρεια της χώρας.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από πυρηνικούς αντιδραστήρες έως παραγωγούς άνθρακα και αιολικά πάρκα, βγήκαν από την πρίζα. Σίγουρα η μεγάλη ζήτηση για κατανάλωση ρεύματος εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων τους ώθησε σαφώς στο όριο θραύσης...

Συνέπειες

Το βαθύ και απότομο ψύχος που αγκαλιάζει όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και τη βόρεια Ευρώπη, κατρακυλώντας έως τα νότια παράλια της Αττικής και την Κρήτη, είναι μια υπενθύμιση ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς μια μελλοντική πρόβλεψη, αλλά μια σημερινή πραγματικότητα με πολλές επιπτώσεις παντού.

Εάν σε όλα αυτά προστεθούν και οι περικοπές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, όπως υπενθύμισε ο ηλικίας πάνω από 40 ετών Μετασχηματιστής Υπερυψηλής Τάσης που κάηκε πριν μερικές ημέρες στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο Αττικής, βυθίζοντας στο σκοτάδι Νότια Προάστια και Πελοπόννησο και οι προειδοποιήσεις για το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας -ιδίως στη Νότια Ελλάδα- από τον ΑΔΜΗΕ, τότε οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται για την αντοχή των ενεργειακών συστημάτων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής ισχύει φυσικά και για τη Νο1 οικονομία του πλανήτη, τις ΗΠΑ, αναφέρει σχόλιο στο Bloomberg.

Η Καλιφόρνια υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αναγκαστικές και συντονισμένες διακοπές ρεύματος πριν από λίγους μήνες, όταν η ακραία άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε εκτίναξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη φορά για ψύξη -και όχι για θέρμανση- πέρα από τα κανονικά, προβλεπόμενα, επίπεδα.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τέξας για να βοηθήσει στην ταχεία αποκατάσταση των ζημιών.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα Τζον Κέρι δήλωσε πρόσφατα ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να επιταχυνθούν σημαντικά και ότι για να επιτευχθεί μέχρι το 2050 ο στόχος των μηδενικών εκπομπών άνθρακα χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην οικονομία των ΗΠΑ και διεθνώς.

Ο Μπάιντεν όρισε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στην θέση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κλίμα, σε μία ένδειξη ότι τοποθετεί το θέμα στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής.

Οι ηγέτες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν βαθύτερα διλήμματα σχετικά με τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς ό,τι έχει γίνει δεν αρκεί και θεωρείται πολύ λίγο από τους ειδικούς.

Η Νότια Αφρική προσπαθεί να δοκιμάσει μια «δίκαιη» μετάβαση από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια, ακόμα και όταν αυτό σημαίνει μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας.

Η Ινδία πιέζεται να θέσει ως στόχο να επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αφού η Κίνα ανακοίνωσε ως ημερομηνία το 2060.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί κέντρο για την κλιματική αλλαγή, το οποίο θα συντονίζει τις θέσεις της αναφορικά με τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης των σχετικών θεμάτων στη νομισματική πολιτική και την εποπτεία των τραπεζών, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Πάνω από 135 δισ. δολ. υπολογίζεται το κόστος των κλιματικών καταστροφών το 2020, σε πλούσιες και φτωχές χώρες, οδηγώντας σε χιλιάδες θανάτους και απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Christian Aid.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 28/12, η οργάνωση αρωγής καταγράφει 15 από τις πιο σοβαρές κλιματικές καταστροφές της χρονιάς, όπως παρουσιάστηκαν από ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Καθώς οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα το φθινόπωρο, γνωρίζουν ότι το πολιτικό κόστος των πιο φιλόδοξων μέτρων μπορεί να είναι βαρύ.

Ωστόσο, όπως δείχνει η εμπειρία του τελευταίου πολικού ψύχους, το κόστος από την αδράνεια μπορεί να είναι υψηλότερο και ίσως μοιραίο...

Πηγή φωτογραφίας: Low Pressure/Facebook

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση