Η Γερμανία εξετάζει ελάχιστη πανευρωπαϊκή τιμή στα δικαιώματα CO2

Το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τη θεσμοθέτηση μίας ελάχιστης τιμής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας.

Το έγγραφο, που αποκαλύφθηκε από το Bloomberg, ίσως δείχνει ότι το Βερολίνο εξετάζει την αλλαγή της στάσης του σε ότι αφορά τα μέτρα για τον έλεγχο των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά δικαιωμάτων εκπομπών.

Πεποίθηση των περισσότερων παραγόντων της αγοράς, κυβερνήσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι ότι το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών (EU ETS) δεν επιτελεί τον ρόλο για για τον οποίο είχε σχεδιασθεί, καθώς η τιμή των δικαιωμάτων διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στο έγγραφο αναφέρεται η γερμανική κυβέρνηση προτιμά μία αγορά δικαιωμάτων εκπομπών που ίσως «συμπεριλαμβάνει την αποδοχή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μίας ελάχιστης τιμής«, προκειμένου να αυτή να αποτελέσει ένα ισχυρό σήμα για τις εκπομπές ρύπων και το κόστος τους.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο θα πρέπει να εγκριθούν από την υπουργό Περιβάλλοντος Barbara Hendricks, στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση για το κλίμα ως το 2050, τα οποία αναμένεται να ψηφισθούν αυτό το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί την πρόταση για τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» για τις τιμές των δικαιωμάτων (κάτι που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις το Βερολίνο), προκειμένου το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια για την απανθρακοποίηση της οικονομίας, ενώ έχει ανακοινώσει ότι από το 2017 θα εφαρμόσει το μέτρο της ελάχιστης τιμής (price floor) για τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, αν και πηγές της αγοράς αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως έχει δηλώσει η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σενγκολέν Ρουαγιάλ, προκειμένου να αλλάξει η συμπεριφορά των μεγάλων ρυπαντών, θα πρέπει η τιμή των δικαιωμάτων να ανέλθει στα 30 ευρώ/τόνος περίπου, έναντι 6 ευρώ που διαπραγματεύονται αυτή την περίοδο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση