Το βιοαποικοδομήσιμο φιλμ εδαφοκάλυψης σώζει το χωράφι και το περιβάλλον

του Νίκου Αβουκάτου

Για ένα καλύτερο περιβάλλον, ο καλλιεργητής θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται την αντικατάσταση του πλαστικού (πολυαιθυλένιο) για την καλλιέργεια αρκετών κηπευτικών. Η προτεινόμενη λύση του βιοαποικοδομήσιμου φιλμ εδαφοκάλυψης μπορεί να είναι καταρχήν οικονομικά ακριβότερη, ωστόσο στην περίπτωση που χρησιμοποιείται το πλαστικό ο καλλιεργητής θα πρέπει μετά από κάθε περίοδο να απομακρύνει το πλαστικό (πολυαιθυλένιο), μια διαδικασία που έχει τόσο οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό κόστος.

Το πολυαιθυλένιο είναι αρκετά ανθεκτικό και αν παραμείνει στη γη σε αργιλώδη εδάφη με τη βροχή γίνεται σκληρό και δύσκολα απομακρύνεται λόγω του βάρους. Μετά την απομάκρυνσή του απαιτείται κατάλληλη διαχείριση για την απόρριψή του, ενώ μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος ασυνείδητος να τα κάψει ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Πρέπει λοιπόν ο καλλιεργητής να σκέφτεται την αντικατάσταση του πλαστικού (πολυαιθυλένιο) με το βιοαποικοδομήσιμο φιλμ εδαφοκάλυψης για την καλλιέργεια αρκετών κηπευτικών.

Εφόσον υιοθετούμε πολιτικές μείωσης του πλαστικού θα ήταν καλό να επιδοτηθεί η αγορά του βιοαποικοδομήσιμου φιλμ εδαφοκάλυψης για την ευρεία χρήση του στις καλλιέργειες. Ως παράδειγμα, μπορεί να αναφερθεί η χρησιμοποίηση του βιοαποικοδομήσιμου φιλμ στην καλλιέργεια του καρπουζιάς.

Στην Ελλάδα για την καλλιέργεια 100.000 στρεμμάτων καρπουζιάς χρησιμοποιούνται 650 τόνοι πλαστικό, ετησίως, στην Πελοπόννησο -κυρίως τους νομούς Ηλείας και Αχαΐας-, τη Θεσσαλία -κυρίως στα Τρίκαλα- και την Κεντρική Μακεδονία στις περιοχές Πρόχωμα, Αγιονέρι, Καστανά.

Εκτιμάται ότι περίπου 15 - 20%, των καλλιεργειών στα κηπευτικά όπως το καρπούζι, τις φράουλες και τα σπαράγγια δεν αποσύρονται από το έδαφος. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό με το οποίο επιβαρύνονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μόνο για την καλλιέργεια του καρπουζιάς υπολογίζεται ότι περίπου 6 έως 7 κιλά του πλαστικού παραμένουν ανά το στρέμμα.

Το βιοαποικοδομήσιμο φιλμ εδαφοκάλυψης είναι παρασκευασμένο από άμυλο, μια φυσική οργανική ουσία η οποία παραμένει στο έδαφος χωρίς να προκαλεί επιπτώσεις στο περιβάλλον ενώ παράλληλα όταν διασπάται μετατρέπεται σε θρεπτικά συστατικά.

Με τη χρήση του φιλικού προς το περιβάλλον φιλμ εδαφοκάλυψης ο καλλιεργητής βοηθά τη γη του ενώ ταυτόχρονα δεν σπαταλά χρήματα για την απομάκρυνση του πλαστικού και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

«Η επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο πρσπαθεί να συνεισφέρει και αυτή, ως κύριος παραγωγός έρευνας και νέων υλικών, στις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Ένας από τους κύριους άξονες της έρευνας που αφορά τα πλαστικά είναι η σύνθεση νέων βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών. Τα νέα βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ευρύτατη γκάμα προιόντων. Ένα από τα προιόντα αυτά είναι και το πλαστικό φίλμ εδαφοκάλυψης, το οποίο είναι ιδιαίτερο χρήσιμο σε χώρες με μεγάλη γεωργική παραγωγή στον βαθμό που από τα ήδη κλασικά πλαστικά που χρησιμοποιούνται σημαντικές ποσότητες παραμένουν στο έδαφος με σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Μέχρι σήμερα τα νέα βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά εξακολουθούν να είναι ακριβότερα από τα συμβατικά πλαστικά που αντικαθιστούν. Δυστυχώς σε αυτή την οικονομική αποτίμηση δεν λαμβάνεται υπόψη το περιβαλλοντικό κόστος. Είναι χρέος όλων μας, ερευνητών, πολιτείας, εταιρειών παραγωγής, προμηθευτών και παραγωγών, να αναλάβουμε ένα μέρος αυτής της προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος όσο είναι ακόμα καιρός.

«Τη σημερινή εποχή ο πλανήτης μας έχει να αντιμετωπίσει τόσο άμεσες προκλήσεις όπως, η κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική και η θαλάσσια ρύπανση αλλά και μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως, η ικανότητα να παρέχει τροφή, νερό και ενέργεια στον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό. Για να αλλάξει κάτι, χρειάζεται εμείς να αλλάξουμε τον τρόπο που ικανοποιούμε τις ανάγκες επιβίωσής μας. Ο μόνος δρόμος για βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, όπου το απόβλητο γίνεται ανανεώσιμη πηγή που ισούται με χρήσιμο πόρο», τονίζει στη Greenagenda.gr ο Κώστας Χρυσάφης, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ.

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Aνθής, ιδρυτής της εταιρείας ΑΝΘΗΣ Ο.Ε., σημειώνει ότι «το μαύρο φιλμ εδαφοκάλυψης, που διαθέτουμε πρώτοι στη χώρα από το 2005, παρασκευάζεται από βιοπολυμερή (Mater-Bi), δηλαδή βιοαποικοδομείται από τους μικροοργανισμούς του εδάφους σε 5-6 μήνες, γίνεται οργανική ουσία εμπλουτίζοντας το έδαφος, δεν αποσύρεται και δεν πληρώνει περιβαλλοντικό τέλος . Επομένως, και μόνο για την καλλιέργεια της καρπουζιάς υπολογίζεται ότι περίπου 6 - 7 κιλά φιλμ χρειάζονται να καλύψουν 1 στρέμμα. Γνωρίζετε ότι για να γίνουν 2 εκατοστά εδάφους χρειάζονται 200 χρόνια; Χάρη στην οργανική ανακύκλωση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, τα προϊόντα από βιοπολυμερή θα ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους στη φύση και, από το οργανικό λίπασμα που θα παραχθεί στο χώμα, θα μεγαλώσουν άλλα, νέα φυτά και νέες φυτικές πηγές θα γεννηθούν».

Στη φετινή έκθεση BioFach 2020, το οργανικό εδαφοβελτιωτικό φιλμ MATER-BI της Novamont για τη χρήση στη βιολογική γεωργία πήρε τις περισσότερες πιστοποιήσεις.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση