Το Γεωπάρκο Βίκου - Αώου όχημα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

Τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στο Γεωπάρκο Βίκου - Αώου της UNESCO και το Φυσικό Πάρκο Νότιας Βεστφαλίας, στη Γερμανία, αλλά και μεταξύ των Δήμων όπου βρίσκονται εντός αυτών, εξετάστηκαν στις συναντήσεις που είχε γερμανική αποστολή στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι και το Μέτσοβο.

Η επίσκεψη των Γερμανών δημάρχων στην περιοχή, που διήρκησε 4 ημέρες και ολοκληρώθηκε χθες, έγινε με πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης των Δήμων Βορείου Ελλάδας.

Πέραν των συζητήσεων, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη φύση και τα μνημεία της περιοχής και να ενημερωθούν για τις δράσεις του Γεωπάρκου και των Δήμων ενώ παρουσίασαν το δικό τους Φυσικό Πάρκο και τους δήμους τους.

Το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κόνιτσας, πραγματοποιήθηκε η κεντρική συνάντηση με τη γερμανική αποστολή, των δημάρχων Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου και Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, αντιδημάρχων και εκπροσώπων της Επιτροπής Διατήρησης του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυναν οι δήμαρχοι Κόνιτσας και Ζαγορίου, επισήμαναν τις δυνατότητες συνεργασίας σε διαφόρους τομείς, ιδιαίτερα στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Ακολούθησαν παρουσιάσεις των Δήμων της περιοχής του Γεωπάρκου και των Γερμανικών.

Εκ μέρους της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου έδωσε πλήρη στοιχεία του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, ενώ από τη γερμανική αποστολή ο Georg Schmitz, αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Φυσικού Πάρκου Νότιας Βεστφαλίας έκανε την παρουσίαση του Πάρκου.

Ο Ηλίας Γκαρτζονίκας από την Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρθηκε στο νέο μεγάλο εγχείρημα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, για την πιστοποίηση του μεγάλου μονοπατιού των 370 χιλιομέτρων το Epirus Trail, από το Γράμμο μέχρι τα Τζουμέρκα το οποίο θα συνδέει τους Δήμους Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων.

Η γερμανική αποστολή από το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκε στο Ζαγόρι και τα μέλη της περιηγήθηκαν σε διάφορα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Η προστασία του περιβάλλοντος και η συνεργασία του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου και του Φυσικού Πάρκου Ν. Βεστφαλίας, καθώς και γενικότερα η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Ζαγορίου, αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων.

Το πρωί του Σαββάτου, οι Γερμανοί αυτοδιοικητικοί συναντήθηκαν, στα Άνω Πεδινά, με εκπροσώπους του Δήμου και φορέων του Ζαγορίου. Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Εξάρχου και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Βλάχος παρουσίασαν το Δήμο Ζαγορίου, ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής καταθέτοντας και προτάσεις συνεργασίας. Εκ μέρους της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, η Ελένη Παγκρατίου αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Ζαγορίου σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι της Νότιας Βεστφαλίας κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις για κοινή αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και την προώθηση προϊόντων της περιοχής των τριών ελληνικών Δήμων στην Γερμανική αγορά.

Στη συνέχεια τα μέλη της γερμανικής αποστολής επισκέφθηκαν τη χαράδρα του Βίκου, γνώρισαν τα πέτρινα γεφύρια, περπάτησαν στο Μονοδένδρι όπου ξεναγήθηκαν στο Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο, επίσης επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στον κάμπο των Ασπραγγέλων όπου και ενημερώθηκαν για τις δράσεις του.

Οι γερμανοί Δήμαρχοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από όσα είδαν και από την φιλοξενία, ενώ υποσχέθηκαν να ξαναβρεθούν στην περιοχή, αφού προηγηθεί επίσκεψη ελληνικής αποστολής στη Γερμανία.

Τη γερμανική αποστολή αποτελούσαν, ο δήμαρχος του Bad Berleburg, Bernd Fuhrmann, ο οποίος είναι και πρόεδρος του συμβουλίου του Φυσικού Πάρκου Ν. Βεστφαλίας, ο Georg Schmitz, αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Φυσικού Πάρκου, ο δήμαρχος του Kirchhundem, Andreas Reinery, μέλος του Δ.Σ. του Φυσικού Πάρκου, ο Holger Menzel, δήμαρχος του Hilchenbach, το οποίο βρίσκεται στο Φυσικό Πάρκο, και η G. Scheiner από την Ελληνογερμανική Συνέλευση των Δημάρχων Βορείου Ελλάδας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση