Το δημητριακό που προστατεύει από τον διαβήτη

Ο διαβήτης μπορεί να χτυπήσει πολλές κατηγορίες ανθρώπων. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι, τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, οι υπερτασικοί, όσοι έχουν υψηλά τριγλυκερίδια, οι καπνιστές και όσοι κάνουν καθιστική ζωή.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες να εκδηλώσετε διαβήτη θα πρέπει να περιορίσετε τις θερμίδες και να μειώσετε την πρόσληψη ζωικού λίπους, ενώ παράλληλα να αυξήσετε κατά τουλάχιστον 10% την πρόσληψη των φυτικών ινών με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.

Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Nutrition, αποκάλυψε ότι ένα συγκεκριμένο δημητριακό μπορεί να βελτιώσει γρήγορα την υγεία των ανθρώπων μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο διαβήτη.

Σύμφωνα με το Lund University, το μυστικό βρίσκεται στο μείγμα διατροφικών ινών που περιέχει το κριθάρι, το οποίο μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Η ερευνήτρια Anne Nilsson δήλωσε ότι η επιλογή του σωστού μείγματος διατροφικών ινών μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε υγιείς μεσήλικες από τους οποίους ζητήθηκε να καταναλώνουν ψωμί παρασκευασμένο κατά μεγάλο μέρος από πυρήνες κριθαριού για 3 ημέρες, στο πρωινό, το μεσημεριανό και το δείπνο. Περίπου 11-14 ώρες μετά το τελικό γεύμα της ημέρας οι συμμετέχοντες εξετάζονταν για δείκτες κινδύνου διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Μετά την κατανάλωση του ψωμιού, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση στις ορμόνες του εντέρου που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και την όρεξη και αύξηση της ορμόνης που βοηθά στη μείωση της χρόνιας χαμηλού βαθμού φλεγμονής. Με τον καιρό αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση