Το διάσημο … τσάι του βουνού

Tο τσάι του βουνού  καλλιεργείται στις βουνοκορφές του όρους ΄Όθρυς της κτηματικής περιοχής Βρύναινας Μαγνησίας.  Με ετήσια παραγωγή που φθανει τους 120 τόνους  καλύπτεται  το 80% των αναγκών   της χώρας . Με την καλλιέργεια του τσαγιού απασχολούνται σήμερα   περίπου 60  κάτοικοι της Βρυναινας.

  Η καλλιέργειά του άρχισε πριν τριάντα περίπου χρόνια. Σήμερα  έχουν αποκωδικοποιηθεί όλα τα μυστικά καλλιέργειάς του και πλέον είναι δυνατή σύμφωνα με τα πρότυπα της Βιολογικής καλλιέργειας.  Το διάσημο τσάι του βουνού εξάγεται  σε  αρκετές χώρες της Ευρώπης όπως  σε Γερμανία,  ΗΠΑ και  Καναδά.   

 Η τιμής πώλησης κυμαίνεται  στα 3 ευρω το κιλό.  Σημαντικό  είναι το ενδιαφέρον  στη Γερμανία  από εταιρείες  μεταποίησης βοτάνων που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες του τσαγιού. 

  Η συγκομιδή γίνεται στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Το «Τσάι του Βουνού» στην περιοχή του όρους Όθρυς αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφικής παράδοσης των κατοίκων της περιοχής και μάλιστα σε σημείο που η συλλογή του να αποτελεί μια ολόκληρη τελετουργία  και μέρος της τοπικής  ιστορίας. Πρόκειται  για ένα φυτικό είδος, που αποτελεί στοιχείο της τοπικής παράδοσης και οικονομίας και που χάρη στην οξυδέρκεια και τον επαγγελματικό ζήλο κρατικών γεωπόνων και κυρίως του κ. Δ. Μητσογιάννη, που εργαζόταν στο τοπικό γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης στην περιοχή, έγινε μαζί με την κτηνοτροφία βασική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία.

Πηγή www.mylona.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!