Το δύσκολο έργο της διάσωσης των άγριων ζώων στο κατεστραμμένο Χαλέπι (φωτο)

Παλιά ο ζωολογικός κήπος του Χαλεπίου έσφυζε από ζωή. Οικογένειες με παιδιά έρχονταν εδώ τα Σαββατοκύριακα για να δουν από κοντά λιοντάρια, τίγρεις, αρκούδες, ύαινες. Ο πόλεμος στη Συρία, όπως ήταν φυσικό, έφτασε και στον ζωολογικό κήπο, επηρεάζοντας τη ζωή των άγριων ζώων. Εκεί που κάποτε τα ζώα ζούσαν ήρεμα σήμερα βλέπει κανείς κάλυκες από σφαίρες και κατεστραμένα κάγκελα. Ο ζωολογικός κήπος «Magic World» εδώ και χρόνια έχει καταστραφεί, όπως και μεγάλο μέρος της πόλης.

Ο Αιγύπτιος κτηνίατρος Αμίρ Καλίλ εν μέσω πολέμου ανέλαβε το δύσκολο έργο της διάσωσης των ζώων, μεταφέροντας όσα επέζησαν στο Αμμάν της γειτονικής Ιορδανίας. «Δεν μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους, είμαι απλώς κτηνίατρος» λέει ο Αμίρ Καλίλ. «Πιστεύω όμως ότι και τα ζώα είναι κομμάτι του πλανήτη μας και πρέπει να τα βοηθήσουμε». Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του άρχισαν τη μεταφορά των ζώων στην Ιορδανία, μέσω Τουρκίας, πριν από έναν χρόνο.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011 στον ζωολογικό κήπο ζούσαν 300 ζώα. Υπήρχε ένα καρουζέλ, ένα ενυδρείο, λιοντάρια, πίθηκοι, κροκόδειλοι. Κατά τη διάρκεια του πολέμου το Χαλέπι, το πάλαι ποτέ σημαντικότερο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας, καταστρέφηκε τουλάχιστον κατά ένα τρίτο. Μέχρι σήμερα η περιοχή γύρω από τον ζωολογικό κήπου ελέγχεται από ισλαμιστές αντάρτες, που ως επί το πλείστον πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα. Από τα 300 ζώα το περασμένο καλοκαίρι υπήρχαν ελάχιστα, ενώ μόνο 13 από αυτά κατάφεραν τελικά να σωθούν και να μεταφερθούν στην Ιορδανία με ειδικό κονβόι: πέντε λιοντάρια, δύο τίγρεις, δύο ασιατικές μαύρες τίγρεις και δύο ύαινες.

Μια συγκινητική ιστορία συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων

Όπως θυμάται ο κτηνίατρος με καταγωγή από την Αίγυπτο τα ζώα βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση, εντελώς αφυδατωμένα. Οι δυσκολίες στην μετακίνηση τους ήταν πολλές. ¨Επρεπε να περάσουν από πολλά σημεία ελέγχου, ιδίως κοντά στα τουρκικά σύνορα. «Σχεδιάζαμε για μήνες τη διάσωσή τους» λέει χαρακτηριστικά ο Αμίρ Καλίλ. Η όλη διαδικασία έμοιαζε με στρατιωτική αποστολή. Στη διάσωση των άγριων ζώων συμμετείχαν κάτοικοι, διοικητικοί υπάλληλοι, ακόμη και κάποιοι αντάρτες, ενώ πίσω από την όλη πρωτοβουλία βρισκόται η διεθνής ΜΚΟ για την προστασία των ζώων «Vier Pfoten» (Tετράποδα) με έδρα τη Βιέννη.

Η διαδικασία μεταφοράς των ζώων διήρκεσε τρεις εβδομάδες. Μάλιστα λίγο πριν τη μεταφορά τους σε ειδικό χώρο στην Ιορδανία μια λιονταρίνα έφερε στο ζώο ένα λιονταράκι, το οποίο όμως πέθανε λίγο αργότερα. Παρά τις δυσκολίες τα ζώα στο μεταξύ βρίσκονται σε καλή κατάσταση αν και όπως λέει εμφατικά ο Αμίρ Καλίλ «και τα ζώα υποφέρουν από ψυχικά τραύματα, όπως οι άνθρωποι». Πολλά από αυτά κρύβονται ενστικτωδώς με το που ακούσουν τον ήχο ελικοπτέρου. Όμως τα ζώα συχνά είναι πιο δυνατα από τους ανθρώπους, έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς επιβίωσης.

Για τον Αιγύπτιο κτηνίατρο, το ότι τόσοι άνθρωποι παρά τον δικό τους προσωπικό αγώνα συμμετείχαν στη διάσωση των ζώων δείχνει με το πιο περίτρανο τρόπο ότι ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες δεν έχουν χάσει τη συναίσθηση της ευθύνης, την αγάπη για τα ζώα και εν τέλει την ανθρωπιά τους. Aξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος μαζί με τη διεθνή ΜΚΟ έχει διασώσει άγρια ζώα και από τον ζωολογικό κήπο της Μοσούλης στο Ιράκ, πόλης-προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η επόμενη αποστολή θα είναι στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση