Η Κεντρική Αμερική, μέρος της Αφρικής και της Ασίας είναι οι περιοχές που έχουν υποστεί τις συνέπειες της ξηρασίας, που έχει προκληθεί από το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Η ξηρασία έχει οδηγήσει σε σοβαρή επισιτιστική κρίση πολλές χώρες. Στην Αϊτή, 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύμα της, καθώς πάρα πολλοί αγρότες έχουν χάσει μεγάλο μέρος της φετινής σοδειάς τους, όπως μεταδίδει το Euronews.
«Τις συνέπειες του Ελ Νίνιο θα τις υποστούμε μέχρι τις αρχές του 2017. Είναι γεγονός ότι ο αντίκτυπος είναι παγκόσμιος. Το φαινόμενο έχει προκαλέσει προβλήματα στις σοδειές στην Κεντρική Αμερική και την Αϊτή. Η Αιθιοπία αντιμετωπίζει επίσης τεράστιο πρόβλημα, καθώς βιώνει μία από τις πιο ξηρές περιόδους των τελευταίων 50 ετών, όπως επίσης η Ινδονησία και η Παπούα Νέα Γουινέα αντιμετώπισαν μία από τις μεγαλύτερες ξηρασίες στα χρονικά τους», επισημαίνει ο κλιματολόγος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, Ροζέριο Μπονιφάτσιο.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο που εκδηλώθηκε το 2015 ήταν ένα από τα ισχυρότερα που έχει καταγραφεί. Εκδηλώνεται κάθε 3-5 χρόνια, όταν τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Αυτό επηρεάζει σημαντικά τα μετεωρολογικά συστήματα σε όλο τον πλανήτη, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές και τροπικούς κυκλώνες.
Η Αιθιοπία είναι η δεύτερη σε πληθυσμό χώρα της Αφρικής. Δέκα εκατομμύρια κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ζιμπάμπουε. Το Ελ Νίνιο έχει βάλει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει καταστρέψει τεράστιες αγροτικές εκτάσεις, έχει οδηγήσει σε θάνατο χιλιάδες ζώα και έχει ξηράνει πολλά ποτάμια στις πληγείσες περιοχές.
Οι συνέπειες όμως δεν μένουν μόνο εκεί. Η ξηρασία έχει μειώσει την υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται. Χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε έχουν μεγάλο πρόβλημα, καθώς το 38% της ενέργειας που χρειάζεται, προέρχεται από τη συγκεκριμένη πηγή ενέργειας.