Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι θα τεθεί σύντομα σε ισχύ έπειτα από την απόφαση των χωρών-μελών της ΕΕ να την επικυρώσουν εντός της εβδομάδας.

Παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με 610 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 31 αποχές να επικυρωθεί η συμφωνία από όλες τις χώρες-μέλη ταυτόχρονα, αναφέρουν το Reuters και το Associated Press.

Η διεθνής συμφωνία που υπεγράφη τον Δεκέμβριο στο Παρίσι μπορεί να τεθεί σε ισχύ εφόσον επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 χώρες, στις οποίες πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εξήντα δύο χώρες την έχουν ήδη επικυρώσει, αντιστοιχούν, όμως, μόνο στο 52% των εκπομπών. Η επικύρωση από την ΕΕ με διαδικασίες fast-track φέρνει τη συμφωνία πέρα από το όριο του 55%.

Το νομικό έγγραφο με το οποίο επισημοποιείται η επικύρωση αναμένεται να παραδοθεί στον ΟΗΕ την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ στην επόμενη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που ξεκινά στις 7 Νοεμβρίου στο Μαρακές του Μαρόκου (COP22).

Η ΕΕ υπερηφανεύεται ότι είναι παγκόσμιος ηγέτης στις προσπάθειες για το κλίμα, δέχτηκε όμως επικρίσεις όταν οι ΗΠΑ και η Κίνα -οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές- πρόλαβαν να επικυρώσουν τη συμφωνία πρώτες.

Η ΕΕ, στην οποία αντιστοιχεί το 12% των παγκόσμιων εκπομπών, σκόπευε αρχικά να περιμένει μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία ξεχωριστά από κάθε χώρα-μέλος. Τελικά, όμως, αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές έτσι ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, να παραμείνει «πολύ κάτω» από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου.

Υπάρχουν, ωστόσο, επιστημονικές μελέτες που προειδοποιούν ότι ο στόχος είναι πρακτικά ανέφικτος χωρίς περαιτέρω μέτρα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση