Το Ηράκλειο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κυκλική οικονομία

του Θοδωρή Καραουλάνη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την περιφέρεια Hauts-de-France, μόλις ανακοίνωσε τους νικητές της δεύτερης πρόσκλησης υποβολής σχεδίου «Αστικές καινοτόμοι δράσεις», με χρηματοδότηση  ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Στόχος της πρόσκλησης, την οποία δημοσίευσε η Επιτροπή τον Δεκέμβριο 2016, ήταν να επιλέξει τα πλέον καινοτόμα σχέδια που πρότειναν οι πόλεις σε τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του αστικού θεματολογίου της ΕΕ: ένταξη των μεταναστών, αστική κινητικότητα και κυκλική οικονομία.

Σύμφωνα με τις θεματικές προτεραιότητες του αστικού θεματολογίου, η πρωτοβουλία «αστικές καινοτόμοι δράσεις» παρέχει στις πόλεις της ΕΕ πόρους για τη χρηματοδότηση καινοτόμων σχεδίων, με συνολικό κονδύλια ύψους 372 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ κατά την περίοδο 2014-2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε την Πρωτοβουλία Urban Innovative Actions (UIA) με σκοπό τον εντοπισμό και τη δοκιμή νέων λύσεων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και είναι σημαντικά σε επίπεδο Ένωσης. Κύριος στόχος της Πρωτοβουλίας UIA είναι, ως εκ τούτου, να παράσχει στις τοπικές αρχές σε όλη την Ευρώπη χώρο και πόρους προκειμένου να δοκιμάσουν τολμηρές και μη αποδεδειγμένες ιδέες που αντιμετωπίζουν διασυνδεδεμένες προκλήσεις, καθώς και να ελέγξουν πώς οι εν λόγω λύσεις ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα της πραγματικής ζωής.

Δεκαέξι πόλεις επιλέχθηκαν σε αυτόν τον κύκλο για χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ, ανάμεσά τους και δύο από την Ελλάδα. Αναλυτικά οι πόλεις είναι οι εξής:

⦁    στην κατηγορία «κυκλική οικονομία»: Ηράκλειο (EL), Αμβέρσα (BE), Kerkrade (NL), Lappeenranta (FI), Λιουμπλιάνα (SI), Μάριμπορ (SI), Sevran (FR) και Μπέλεθ-Μάλαγα (ES)
⦁    στην κατηγορία «ένταξη των μεταναστών»: Αθήνα (EL), Κόβεντρι (UK) και Fuenlabrada (ES)· για την αστική κινητικότητα: Albertslund (DK), Γάνδη (BE), Lahti (FI), Szeged (HU) και Τουλούζη (FR).

Οι χρηματοδοτούμενες πόλεις έχουν πλέον μια τριετία στη διάθεσή  τους για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Αναμένονται το επόμενο διάστημα οι επίσημες ανακοινώσεις από τις πόλεις που επιλέχθηκαν για την αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων που θα υλοποιήσουν.

Η αρμόδια Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Κορίνα Κρέτσου σχολίασε: «Οι πόλεις μας αποτελούν κινητήρια δύναμη της καινοτομίας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη αλλά αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις – κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές. Οι Αστικές καινοτόμες δράσεις βασίζονται στην επινοητικότητα των πόλεών μας και τους δίνουν τη δυνατότητα να μοιραστούν την πείρα τους με ολόκληρη την Ευρώπη.» Όσον αφορά δε στις ελληνικές επιτυχίες, η Επίτροπος Κρέτσου δήλωσε: «Συγχαίρω την Αθήνα και το Ηράκλειο που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Αστικές καινοτόμες δράσεις". Θα λάβουν την απαιτούμενη στήριξη για να υλοποιήσουν πρωτοποριακά έργα που θα βελτιώσουν αισθητά την καθημερινότητα των πολιτών. Τους καλώ να μοιραστούν την πείρα και τις βέλτιστες πρακτικές τους με άλλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πράγμα που συνάδει με τη φιλοσοφία των "Αστικών καινοτόμων δράσεων"».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση