Το Internet of Things στην υπηρεσία του περιβάλλοντος! (vid)

του Γ. Κ. Καρατζά*

Τι μπορεί να αποδώσει μια συνάντηση ενός δημόσιου ερευνητικού οργανισμού με μια startup; Το πρώτο είναι να «στηθεί» μια συνεργασία όπως συνέβη πρόσφατα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με την Ex Machina (exm.gr), μιας από τις εταιρείες του προγράμματος egg - enter•grow•go της Eurobank με τη συμβολή του Corallia.

Το ΕΛΚΕΘΕ που αποτελείται από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα: το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, το Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας ιδρύθηκε και λειτουργεί με την παρούσα μορφή του από το 2003 αν και η ιστορία του ξεκινά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Αλλά, γιατί έγινε και που βασίζεται η συγκεκριμένη συνεργασία; Όπως διαβάζω σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα το ΕΛΚΕΘΕ «στο πλαίσιο της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας του στη παρακολούθηση και διαχείριση επιφανειακών υδάτων ξεκινάει συνεργασία με την εταιρία Ex Machina, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της σε ΙοΤ λύσεις και ανάλυση δεδομένων για πρόβλεψη, για την υλοποίηση ενός συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης και άμεσης πληροφόρησης για φαινόμενα πλημμυρών, ξηρασίας και ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων.

Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και οικονομικά βιώσιμης λύσης Internet of Things για την παρακολούθηση και ανάλυση περιβαλλοντικών παραμέτρων αναφορικά με τα επιφανειακά ύδατα. Η παραγόμενη λύση παρέχει δυνατότητα έγκαιρης και σαφούς πληροφόρησης / προειδοποίησης για φαινόμενα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και ρύπανση των υδάτων, με απώτερο σκοπό την έγκαιρη λήψη μέτρων για μείωση των επιπτώσεων. Πρόκειται για μια προσέγγιση που συνδυάζει ασύρματους αισθητήρες για ποιοτική και ποσοτική παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων με online ΙοΤ πλατφόρμα επεξεργασίας, ανάλυσης και απεικόνισης δεδομένων. Η λύση συνιστά μια υπηρεσία προστιθέμενης αξίας και ένα ουσιαστικό, πολύτιμο εργαλείο υποστήριξης λήψεως αποφάσεων που συμβάλλουν στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και στην εξοικονόμηση πόρων».

Όπως δήλωσε ο Μανώλης Νικηφοράκης, συνιδρυτής και CEO της Ex Machina, «το ΕΛΚΕΘΕ είναι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος και εξειδικευμένος φορέας στην Ελλάδα για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό ενός τέτοιου έργου, συγκεντρώνοντας μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης επιφανειακών υδάτων. Η συνεργασία με την Ex Machina αποσκοπεί στην υλοποίηση μιας Internet of Things λύσης που θα παρέχει άμεση πληροφόρηση στους φορείς και τους πολίτες”.

Ο Ηλίας Δημητρίου, περιβαλλοντικός επιστήμονας και ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ δήλωσε: «Η Ex Machina, αν και σχετικά νέα εταιρεία, επέδειξε μέχρι σήμερα μια ιδιαίτερη δυναμική στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων περιβαλλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών».

Στους λόγους που οδήγησαν στην προσέγγιση με την εταιρία ο κος Δημητρίου αναφέρει μεταξύ άλλων «[τ]η θετική εξωστρέφεια με την προώθηση συμμετοχικών πρακτικών συλλογής και διάθεσης ανοικτών δεδομένων και [τ]η διάθεση επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε νέα, εξειδικευμένα αντικείμενα στον τομέα του περιβάλλοντος, όπου δραστηριοποιείται το ΕΛΚΕΘΕ».

Τέλος, δύο λόγια για την Ex Machina. Η εταιρεία αναπτύσσει δραστηριότητες στο χώρο του Internet of Things, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις σε επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους να υλοποιήσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Επιπλέον, παρέχουν υπηρεσίες πρόβλεψης ζήτησης για πόρους που συσχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, όπως η ζήτηση φυσικού αερίου. Η πρόβλεψη βασίζεται στο Weather ex Machina, μια υπηρεσία που έχουν αναπτύξει και η οποία παρακολουθεί την ακρίβεια πρόγνωσης καιρού διαφορετικών παρόχων ανά τοποθεσία και ανά μετεωρολογική παράμετρο.

Παράλληλα σχεδιάζουν και αναπτύσσουν και αναπτύσσουν ΙοΤ λύσεις “με το κλειδί στο χέρι” στη δική τους ΙοΤ πλατφόρμα. Σημαντικοί πελάτες που ήδη χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η IBM Hellas, η Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής κ.α.

*Πηγή: Protothema.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση