Το κρύο έσπασε τα ρεκόρ: Ο πιο παγωμένος Μάρτιος της δεκαετίας

Ρεκόρ χαμηλότερων θερμοκρασιών δεκαετίας για τον μήνα Μάρτιο κατέγραψαν ο ένας μετά τον άλλον οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα το πρωί της Πέμπτης 10 Μαρτίου και ενώ ο «Φίλιππος» έριχνε την παγωμένη σκιά του πάνω από τη χώρα. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έφεραν και αρκετό χιόνι, με αναφορές για χιονόπτωση έως και 1,5 μέτρο στα ορεινά της Εύβοιας και 70 εκατοστά στα πεδινά, με το χιόνι να φτάνει μέχρι και τη θάλασσα! Δυστυχώς, πάνω από 10 χωριά στους δήμους Λίμνης-Μαντουδίου και Ιστιαίας-Αιδηψού έμειναν χωρίς ρεύμα. Χιόνι στα πεδινά έπεσε επίσης στην ανατολική Θεσσαλία και στις βόρειες Σποράδες, καθώς και στη Στερεά Ελλάδα σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 200-300 μέτρων.

Για μία ακόμη φορά φέτος, χιόνι έπεσε και στο κέντρο της Αθήνας, αρκετά πυκνό για κάποια ώρα, χωρίς βέβαια να το στρώσει. Ο καιρός στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε από το τσουχτερό κρύο, την εναλλαγή χιονόνερου, χιονόπτωσης, αλλά και… ήλιου, που ήταν βέβαια «με δόντια». Στα βόρεια και βορειοανατολικά της Αττικής έπεσε πολύ χιόνι, όπως στην Πεντέλη, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στα Βίλλια και αλλού.

Σύσταση να παραμείνουν κλειστά και σήμερα, Παρασκευή, όσα σχολεία κριθεί απαραίτητο σε περιοχές της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αττικής.

Τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα εξασθένησαν, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στην Αθηνών – Λαμίας και στην Αττική Οδό, στη δυτική περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού και στην περιφερειακή Αιγάλεω, όπου είχε τεθεί σε ισχύ απαγόρευση από την Τετάρτη.

Ωστόσο, σε νέα συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, καθώς και του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και εκπροσώπων των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου, αποφασίστηκε νέα απαγόρευση της εισόδου βαρέων οχημάτων σε Αττική Οδό και σε τμήματα της Νέας Οδού από τις βραδινές ώρες χθες. Η σύσκεψη κατέληξε επίσης σε σύσταση να παραμείνουν κλειστά και σήμερα, Παρασκευή, όσα σχολεία κριθεί απαραίτητο σε περιοχές της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αττικής. Η εξειδίκευση έγινε από την Περιφέρεια Αττικής και τους οικείους δήμους, όπως συνέβη και χθες. Ξεκαθαρίστηκε επίσης πως αντιολισθητικές αλυσίδες θα είναι απαραίτητες και σήμερα, Παρασκευή, για την κίνηση των οχημάτων στη βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία.

Ο καιρός θα είναι και σήμερα παγωμένος, με ύφεση των φαινομένων. Και αύριο όμως η πρόγνωση είναι για πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, βροχή, χιονόνερο και χιόνι, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στην ανατολική χώρα, με τις νιφάδες να μην αποκλείεται να εμφανιστούν ξανά στην Αττική.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση