Το κόστος νέων ΑΠΕ είναι χαμηλότερο από την επιδοτούμενη λειτουργία σταθμών άνθρακα

Το κόστος κατασκευής και λειτουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι χαμηλότερο από το κόστος της διατήρησης των εγκαταστάσεων με καύση άνθρακα υπό ορισμένες συνθήκες, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Η έκθεση της συμβουλευτικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Lazard είναι ένα άλλο σύνολο δεδομένων που δείχνει ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι όλο και πιο ανταγωνιστικές με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας χωρίς επιδοτήσεις, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν δραστικά τα επόμενα χρόνια.

Στην πρόσφατη έκθεσή τους, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, οι αναλυτές υπολόγισαν ότι το λεγόμενο μέσο εξισωμένο κόστος ενέργειας των μεγάλων ηλιακών έργων μειώθηκε κατά 13%, και το κόστος των χερσαίων αιολικών έργων μειώθηκε κατά 7%.

Το εξισωμένο κόστος είναι γενικά ένα συγκριτικό κόστος για την κατασκευή, τη λειτουργία, την προμήθεια και τη συντήρηση διαφόρων τύπων εγκαταστάσεων με την πάροδο του χρόνου.

Το χαμηλό κόστος των μη επιδοτούμενων δαπανών για τα χερσαία αιολικά έργα είναι τώρα 29 δολάρια ανά μεγαβατώρα, ενώ το επίπεδο κόστους των φωτοβολταϊκών είναι σχεδόν ίδιο με το ενδεικτικό οριακό κόστος του άνθρακα, στα 36 δολάρια ανά μεγαβατώρα, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει ότι η ανάλυση δεν περιλαμβάνει ορισμένα έξοδα, όπως η μετάδοση και η ενσωμάτωση στο δίκτυο για τα νέα έργα.

«Παρά το γεγονός ότι για ένα σύγχρονο δίκτυο απαιτούνται διαφοροποιημένοι ενεργειακοί πόροι, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής όπου, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιο αποδοτικό να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν νέα έργα εναλλακτικής ενέργειας από το να διατηρηθούν οι υπάρχουσες συμβατικές μονάδες παραγωγής», δήλωσε ο Τζορτζ Μπίλιτσιτς, επικεφαλής Ενέργειας και Υποδομής της εταιρείας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση