Το λουλούδι που θρέφει τις αγελάδες, στηρίζοντας το περιβάλλον

Η εκτροφή βοοειδών είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων, που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Έτσι, ορισμένοι αγρότες στην Κολομβία δοκιμάζουν έναν διαφορετικό τρόπο εκτροφής των αγελάδων που έχει αποδειχθεί μακράν καλύτερος για το περιβάλλον, αλλά και για την παραγωγή τους.

Σε βίντεο του BBC παρουσιάζεται αυτή η καινοτόμος μέθοδος, σύμφωνα με την οποία μεγάλης έκτασης βοσκότοποι με γρασίδι έχουν δώσει τη θέση τους σε πολύ μικρότερες εκτάσεις με θάμνους και λουλούδια.

Οι αγελάδες τρέφονται κατά κύριο λόγο με το λουλούδι Boton de oro, το οποίο περιέχει 25% πρωτεΐνη. Χάρις σε αυτό μεγαλώνουν πιο γρήγορα, δίνουν περισσότερο γάλα, αλλά και εκπέμπουν σαφώς μικρότερες ποσότητες μεθανίου, αφού είναι πολύ πιο γρήγορα έτοιμες για το σφαγείο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, τα φυτά βοηθούν στη συγκράτηση των υδάτων σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, ενώ απορροφούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και έτσι το όφελος για το περιβάλλον είναι διπλό.

Το κέρδος δεν σταματά εκεί, αφού όσο περισσότεροι κτηνοτρόφοι της Κολομβίας στρέφονται σε αυτή τη μέθοδο τόσο περιορίζεται η καταστροφή των δασών, που ήταν αποτέλεσμα των αυξανόμενων αναγκών για βοσκότοπους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση