H πιο ανταγωνιστική επιλογή για την προσθήκη νέας δυναμικότητας στο δίκτυο σε έναν αυξανόμενο αριθμό αγορών είναι πλέον η αιολική ενέργεια, η οποία μπορεί να δώσει ώθηση στην περαιτέρω διείσδυση της «πράσινης ενέργειας» παγκοσμίως.
Η εγκατεστημένη αιολική ενέργεια εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνά τα 2,1 τεραβάτ ισχύος έως το 2030, εξασφαλίζοντας παράλληλα έως το 20% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, για την πλήρη αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας απαιτείται η «πολιτική βούληση για την εφαρμογή των κατάλληλων προγραμμάτων και πολιτικών», προκειμένου να συνεχιστεί αδιάκοπα η ανοδική πορεία του κλάδου.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού, πρέπει να κλείσουν οι σταθμοί ορυκτών καυσίμων και να αντικατασταθούν από αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική και γεωθερμική ενέργεια, καθώς και βιομάζα.
Όπως προκύπτει απ' τα στοιχεία, συνολικά 433 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας εγκαταστάθηκαν στο τέλος του 2015, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 7% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Περίπου 1,1 εκατομμύρια άτομα απασχολούνταν στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας στο τέλος του περασμένου έτους και ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέλθει στα 2,4 εκατομμύρια το 2030.
Σε όλη την Ευρώπη είχαν εγκατασταθεί συνολικά 147,7 γιγαβάτ στο τέλος του 2015, στα ίδια επίπεδα με την Κίνα που διαθέτει 145 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος.
Μέχρι το 2030, η αιολική ισχύς της Κίνας αναμένεται να ανέλθει στα 666,5 γιγαβάτ, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με σχεδόν 414 γιγαβάτ, την Ευρώπη με περίπου 399 γιγαβάτ και την Ινδία με 163 γιγαβάτ, αναφέρει η έκθεση.
Εξάλλου, η συνολική υπεράκτια αιολική ισχύς έφτασε τα 12 γιγαβάτ, με τα 3,4 εξ αυτών να προστίθενται το 2015.
Οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια άγγιξαν τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, με τα 67 δισ. να επενδύονται στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη.
Η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει τον στόχο της για τις ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030 τουλάχιστον στο 30% αν επιθυμεί να συνεχίσει να παίζει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά αιολικών, προειδοποιεί από την πλευρά του ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος Wind Europe.
Σε έκθεσή του, ο σύνδεσμος παρατηρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυόταν η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη μια σαφής πολιτική δέσμευση για το μέλλον των ΑΠΕ. Ο Wind Europe καλεί επίσης για θέσπιση των κατάλληλων εθνικών νομοθεσιών στην Ε.Ε., προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα στο πεδίο της αιολικής ενέργειας και μετά το 2020.
Η αιολική ενέργεια ανήκει στις φθηνότερες πηγές ενέργειας, αφού έχει το μισό κόστος παραγωγής σε σύγκριση με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Το κόστος της αναμένεται να μειωθεί ακόμη 26% μέχρι το 2025 και η πρόοδος αυτή είναι δυνατή λόγω της βελτιωμένης τεχνολογίας, της αυξανόμενης μαζικής παραγωγής και των ολοένα και μεγαλύτερων εγκαταστάσεων.