Το μήνυμα του Επιτρόπου Βέλα στη Greenagenda για την Ημέρα της Γης

του Νίκου Αβουκάτου

Το επετειακό μήνυμά του μέσω της Greenagenda.gr για την Ημέρα της Γης, που εορτάζεται σήμερα 22 Απριλίου, αποστέλλει ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Καρμένου Βέλα.

Ο κ. Βέλα σημειώνει ότι πρόκειται «για μια φανταστική πρωτοβουλία διότι φέρνει τη φύση στο προσκήνιο για μια τουλάχιστον ημέρα του χρόνου», ενώ επισημαίνει ότι «αυτή η μέρα μάς υπενθυμίζει τις ανάγκες μας, μας επανασυνδέει με τον κόσμο που παράγει για εμάς και μας ανεφοδιάζει. Aπό αυτόν εξαρτώνται οι βασικές μας απαιτήσεις, για αυτό και δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε. Ένας κόσμος που χρειάζεται τη βοήθεια μας 365 ημέρες το χρόνο».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, πολλοί Ευρωπαίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους δουλεύοντας σε εργασίες που σχετίζονται με τη φύση, από τους αγρότες και τους δασολόγους μέχρι τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τους υδραυλικούς μηχανικούς.

«Εμείς θα δώσουμε έμφαση σε ευκαιρίες για πολλές θέσεις εργασίας στη φετινή Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα (Green Week), από τις 29 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, η οποία είναι αφιερωμένη στην Πράσινη Εργασία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παράλληλα, ο κ. Βέλα τονίζει τη μεγάλη συμβολή των εθελοντών σε αρκετά προγράμματα για τη φύση ενώ απευθύνει έκκληση σε όσους είναι κάτω από 30 ετών να γίνουν εθελοντές στις Ομάδες Αλληλεγγύης της ΕΕ.

«Οι εθελοντικές προσπάθειες των ευρωπαϊκών πολιτών συχνά συμβάλλουν στη διατήρηση προγραμμάτων που έχουν κάνει τη διαφορά στην αποκατάσταση της φύσης, σε μια υγιεινή κατάσταση. Στη Βουλγαρία, εθελοντές βοηθούν στην αποκατάσταση των λιβαδιών με το φυτό Νάρδος, με την ελαχιστοποίηση του κόστους των προσπαθειών αποκατάστασης. Στην Ισπανία, εθελοντές δύτες βοηθούν στη παρακολούθηση των υπό εξαφάνιση λιβαδιών της Ποσειδωνίας. Στην Ελλάδα, εθελοντές του Αρκτούρου βοηθούν στη προστασία του βιοτόπου της καφέ αρκούδας και στον περιορισμό των απειλών της λαθροθηρίας με την παρακολούθηση της εισόδου στο εθνικό πάρκο», επισημαίνει.

Εξηγεί, ακόμη, ότι «με τον εθελοντισμό οι πολίτες αισθάνονται ότι συμμετέχουν στην κοινή κληρονομιά της Ευρώπης και έτσι χτίζεται η κατανόηση του ρόλου της φύσης για την προσφορά τροφής, της ενέργειας, των πρώτων υλών, του αέρα και του νερού που κάνουν δυνατή τη ζωή και να οδηγήσει την οικονομία. Περίπου 4,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ εξαρτώνται άμεσα από τα υγιή οικοσυστήματα, ένα σημαντικό ποσοστό τα οποία βρίσκεται εντός περιοχών Natura 2000. Ο εθελοντισμός σε μια περιοχή Natura 2000 είναι μια εξαιρετική επένδυση για τους νέους, προσφέροντας πολύτιμες εμπειρίες αλλά και την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τις θέσεις εργασίας σε πράσινους τομείς της Ευρώπης. Εκτός από το εθελοντισμό αλλά και  το σώμα της αλληλεγγύης της ΕΕ θα προσφέρει και επαγγελματικά οφέλη όπως μια σύμβαση εργασίας, πρακτική άσκηση και μαθησιακές εμπειρίες».

Καταλήγοντας, ο Ευρωπαίος Eπίτροπος διερωτάται με νόημα: «Μια φορά δεν είναι αρκετή για κάτι καλό. Δεν είναι λοιπόν καιρός να ξεκινήσουμε ώστε να δώσουμε κάτι πίσω;».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση