Το νερό της βροχής… στη Θεσσαλονίκη

«Η  αειφορική διαχείριση των όμβριων υδάτων και η βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος   έχουν μεγάλη σημασία  για τον δήμο της  Θεσσαλονικης» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Κήπους βροχής στον άξονα της οδού 28ης Οκτωβρίου και «Πράσινο Δώμα» στο κτίριο του Δημαρχείου προβλέπεται να αποκτήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Integrated Green Cities” που υποβλήθηκε με ευθύνη της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων.

          «Είναι ένα καινοτόμο σχέδιο για την εκμετάλλευση και οικολογική διαχείριση των όμβριων υδάτων που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Δήμο Θεσσαλονίκης» επεσήμανε ο κ. Ζέρβας.

 Η πρόταση της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων σε συνεργασία με το Δήμο Haskovo της Βουλγαρίας και σε εταιρική συνεργασία με την ΕΥΑΘ, το ΤΕΕ και το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του Μέτρου για την «Προστασία, Διαχείριση και Προώθηση των Περιβαλλοντικών Πόρων», εγκρίθηκε από την Τεχνική Γραμματεία του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας και θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή.

 Η υλοποίηση του σχεδίου στην Ελλάδα έχει συνολικό προϋπολογισμό 975.043 ευρώ με συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά 772.000 ευρώ και επιδιώκει να ενσωματώσει στον αστικό σχεδιασμό την ολοκληρωμένη, οικολογική διαχείριση των όμβριων υδάτων  με στόχο την εξοικονόμηση νερού για την άρδευση του αστικού περιβάλλοντος.

Η διαχείριση των όμβριων υδάτων  αρχικά θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην κατασκευή «Πράσινου Δώματος» στο κτίριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, καθώς και σε επιλεγμένα σημεία στον άξονα της οδού 28ης Οκτωβρίου, όπου θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο με «Κήπους Βροχής».

 Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ίδιου χρηματοδοτικού μέσου εγκρίθηκε και το σχέδιο «Easytrip: GR-BG e-mobility solutions” στο οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετείχε ως εταίρος με επικεφαλής εταίρο το Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Στόχος του σχεδίου που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε σημείο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης και αφορά στην μετακίνηση των επιβατών, είναι να επεκτείνει την προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο του -υπό ανάπτυξη- Ευφυούς Συστήματος διαχείρισης Αστικής Κινητικότητας και ελέγχου κυκλοφορίας για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος

Στο «Easytrip: GR-BG e-mobility solutions”συμμετέχουν επίσης ως εταίροι Δήμοι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!