Το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ «Planet of the Humans» αφαιρέθηκε από το YouTube

Απροκάλυπτη παρέμβαση της λογοκρισίας καταγγέλει ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ για την απαγόρευση προβολής στο YouTube της τελευταίας ταινίας του. Το «Planet of Humans» («Ο πλανήτης των ανθρώπων») δεν είναι πλέον διαθέσιμο, με μόνη εξήγηση για την απαγόρευση προβολής του κάποιο αίτημα περί πνευματικών δικαιωμάτων το οποίο ηγέρθη από «τρίτους».

Το ντοκιμαντέρ «κατέβηκε» λόγω αξίωσης πνευματικών δικαιωμάτων για διάρκειας τεσσάρων δευτερολέπτων βίντεο που περιλαμβάνει. Στην πραγματικότητα ήταν ο Τόμπι Σμιθ, ένας Βρετανός φωτογράφος, ειδικευμένος στην απεικόνιση φυσικών φαινομένων, τοπίων, καταστροφών κ.λπ. ο οποίος ενημέρωσε το YouTube ότι, χωρίς τη δική του άδεια, το ντοκιμαντέρ του Μουρ προέβαλλε φωτογραφίες που είχε τραβήξει εκείνος. Η αντίδραση των υπευθύνων της πλατφόρμας ήταν να απαγορεύσουν αμέσως την προβολή του φιλμ.

Από την πρεμιέρα του, στις 21 Απριλίου 2020, έως και το αιφνίδιο μπλοκάρισμά του στις 24 Μαΐου «Ο πλανήτης των ανθρώπων» είχε προσελκύσει περί τα 8,5 εκατομμύρια θεατές. Το θέμα του ντοκιμαντέρ είναι το κατά πόσον η Γη μπορεί να περιμένει τη σωτηρία της από το οικολογικό κίνημα, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας κ.ο.κ. Το «Planet of the Humans» διατυπώνει το αμφισβητούμενο επιχείρημα ότι οι πράσινες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική ενέργεια και η ηλιακή ενέργεια, είναι τελικά μη βιώσιμες.

Όπως πάντα, ο Μάικλ Μουρ υιοθετεί μια μαχητική, καταγγελτική κινηματογραφική αφήγηση, προκαλώντας, μοιραία, έντονες αντιδράσεις. Η βασική του θέση είναι ότι ούτε οι λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ούτε οι κάθε είδους «πράσινοι ακτιβιστές» αποτελούν λύση στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Αντιθέτως, το όλο κίνημα προστασίας του περιβάλλοντος είναι, πάντα κατά την άποψη του Μουρ, «μια απάτη». Επιπλέον, πολλοί από τους «σταυροφόρους» της οικολογίας χρηματοδοτούνται από μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο αιρετικός σκηνοθέτης έγινε αμέσως στόχος δριμύτατων επικρίσεων, κυρίως από τους θιγόμενους ακτιβιστές. Κατηγορήθηκε για διαστρέβλωση της πραγματικής εικόνας, παραπληροφόρηση, άγνοια, χρήση ξεπερασμένων στοιχείων κ.ο.κ.

Πάντως, τόσο ο ίδιος ο Μάικλ Μουρ όσο και ο βασικός του συνεργάτης Τζεφ Γκιμπς απορρίπτουν οποιαδήποτε κατηγορία περί κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γκιμπς «δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στην ταινία μας. Απλώς οι πολέμιοι του 'Πλανήτη των Ανθρώπων' επιχειρούν για μία ακόμη φορά να στραγγαλίσουν την ελευθερία του λόγου. Η απαγόρευση προβολής του φιλμ συνιστά βιασμό της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, με απώτερο στόχο να φιμωθεί ένα ντοκιμαντέρ το οποίο άνοιξε μια σοβαρή συζήτηση για το πώς κάποιοι παράγοντες του οικολογικού κινήματος βρέθηκαν 'στο ίδιο κρεβάτι' με τους χρηματιστές της Γουόλ Στριτ και τους λεγόμενους 'πράσινους καπιταλιστές'».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση