Το παρθενικό τους ταξίδι προς τη θάλασσα

Τα μικρά χελωνάκια  ξεκίνησαν  από τον κόλπο   του Λαγανά, που φιλοξενεί περίπου το 26% των καταγεγραμμένων φωλιών ανά την Μεσόγειο

Άρχισε και φέτος η εκκόλαψη των φωλιών με την παραλία των Σεκανίων να προπορεύεται. Το βράδυ της 24ης Ιουλίου 2011 πέντε χελωνάκια ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο να γίνουν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πρωινούς παρατηρητές της παραλίας από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ που συνεργάζεται με το Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ. Στην 9η φωλιά που είχε καταγραφεί φέτος στα Σεκάνια μετά από 49 ημέρες εκκόλαψης βγήκαν επιτέλους οι πρώτοι νεοσσοί γένους θηλυκού. Την επόμενη μέρα ακολούθησαν και άλλες δύο φωλιές στην ίδια παραλία. Η εκκόλαψη και των υπόλοιπων φετινών φωλιών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβρη.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι προς την θάλασσα, μόνο ένα στα χίλια όμως περίπου από αυτά υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει ως ενήλικη στον τόπο γέννησής της μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής.Στο στάδιο της εκκόλαψης είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος των παραλίων ωοτοκίας, γιατί τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κόσμος στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ποδοπατηθούν κατά λάθος.

Αγαπημένο μέρος ωοτοκίας της σε όλη τη Μεσόγειο είναι ο κόλπος του Λαγανά και συγκεκριμένα οι παραλίες Μαραθονήσι, ανατολικός Λαγανάς, Καλαμάκι, Σεκάνια, Δάφνη και Γέρακας. Το Μαραθονήσι είναι ακατοίκητο, έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε οικοδόμηση και επιτρέπονται σε αυτό εκδρομές μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ στα Σεκάνια, τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Καρέττα Καρέττα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το 1994 το WWF Ελλάς αγόρασε τα 300 στρέμματα γης που περικλείουν την παραλία, απαγόρευσε την οποιαδήποτε πρόσβαση και επιτρέπει μόνο την επιστημονική έρευνα.

                                                                           

Ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο είναι ο κόλπος του Λαγανά, που φιλοξενεί περίπου το 26% των καταγεγραμμένων φωλιών ανά την Μεσόγειο. Το 1999 η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και προστατεύεται. Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου συνεργάζεται με Τοπικούς Φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF – Ελλάς και Mom.

Η περίοδος ωοτοκίας αρχίζει στα τέλη Μαΐου και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Οι νεοσσοί κάνουν την εμφάνισή τους από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Κάθε περίοδο ωοτοκίας οι θηλυκές γεννούν τρεις με τέσσερις φορές κατά τις βραδινές ώρες. Αφού η χελώνα βρει τις ιδανικές συνθήκες θερμότητας και υγρασίας φτιάχνει τη φωλιά της με τα πίσω πτερύγια. Η θερμοκρασία καθορίζει και το φύλο των νεοσσών. Η φωλιά είναι ένας λάκκος 60 εκατοστών όπου εκκολάπτονται περίπου 120 αυγά μικρά και στρογγυλά που μοιάζουν με μπαλάκια του πινγκ πονγκ και περιβάλλονται από μία ρευστή ουσία που τα προστατεύει.
Οι νεοσσοί είναι μαύροι, πολύ ευάλωτοι, έχουν μήκος πέντε εκατοστά και ζυγίζουν μόλις 17 γραμμάρια. Μόλις γεννηθούν, ανεβαίνουν όλα μαζί στην επιφάνεια και ετοιμάζονται για το παρθενικό τους ταξίδι προς τη θάλασσα  Προτιμούν συνήθως τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το χάραμα ώστε να προσανατολιστούν ανεμπόδιστοι προς τον φωτεινότερο ορίζοντα. Αυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους αφού βοηθά τα χελωνάκια να τα βγάλουν πέρα μόνα τους, να επιβιώσουν, να προσανατολιστούν και τέλος να μπορέσουν να επιστρέψουν περίπου τριάντα χρόνια αργότερα για να γεννήσουν και εκείνα με τη σειρά τους και να αναπαραχθούν.Οι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πολλούς φυσικούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους και ψάρια. Αν  προσθέσουμε και την ανθρώπινη δραστηριότητα μπορείς να καταλάβεις πόσο δύσκολη είναι η επιβίωση τους.

Η θαλάσσια χελώνα συνυπήρχε κάποτε με τους δεινοσαύρους και κατοικούσε σε θάλασσες και ωκεανούς πολύ πριν ο άνθρωπος εμφανιστεί στη γη. Σήμερα δυστυχώς η ύπαρξη της απειλείται σοβαρά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, λόγω της υποβάθμισης των παραλίων ωοτοκίας αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες χελώνες στη θάλασσα που συνήθως σχετίζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως η πρόσκρουση με ταχύπλοα σκάφη, η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, η ρύπανση κ.α.).

                                                                                                          
Η χελώνα Καρέττα Καρέττα είναι βαθιά συναισθηματική αφού επιστρέφει κάθε χρόνο για να εναποθέσει τα αυγά της στην ίδια ακριβώς παραλία όπου γεννήθηκε. Άγνωστο είναι τι συμβαίνει στις χελώνες από όταν γεννιούνται μέχρι να επιστρέψουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Αυτή η περίοδος είναι γνωστή και ως “χαμένα έτη”. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αρσενικές χελώνες δεδομένου ότι δεν αφήνουν ποτέ τη θάλασσα οπότε ότι γνωρίζουμε για το είδος είναι από τις θηλυκές που παρακολουθούνται για τη συγκέντρωση πληροφοριών.

!Είναι ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη, ζει περίπου 80 χρόνια και τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα ενώ αγαπημένο της έδεσμα είναι οι τσούχτρες. Διακρίνεται από άλλες χελώνες από το μεγάλο της κεφάλι, είναι η μεγαλύτερη με σκληρό κέλυφος χελώνα στον κόσμο με μήκος περίπου 120 εκατοστά, βάρος πάνω από 100 κιλά, εξωτερικό κέλυφος κοκκινωπό-καφετί, κάτω μέρος κίτρινο και έκανε την εμφάνιση της στη γη τουλάχιστον 130 εκατομμύρια έτη πριν!Η θαλάσσια χελώνα Καρέττα Καρέττα έχει καταχωρηθεί στο Διεθνές Κόκκινο Βιβλίο ως απειλούμενο είδος και ο κόλπος του Λαγανά αποτελεί σημαντικότατο μέρος για την προστασίας και την επιβίωση της. Εφόσον βρίσκεσαι στην Ζάκυνθο μπορείς να συμβάλλεις και εσύ έμπρακτα στον αγώνα για την προστασία της.

Κατά την περίοδο των διακοπών στις ίδιες ακριβώς παραλίες που εσύ την ημέρα απολαμβάνεις τον ήλιο και τη θάλασσα το βράδυ οι χελώνες φτιάχνουν τις φωλιές τους και γεννούν τα αυγά τους.Είτε επισκέπτεσαι τη Ζάκυνθο για ολιγοήμερες διακοπές είτε θέλεις να την εξερευνήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ξέρεις οπωσδήποτε ορισμένες βασικές πληροφορίες για την σημαντικότερη καλοκαιρινή επισκέπτρια του νησιού. Η Caretta caretta χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να μπορεί να γεννάει επιτυχώς στις παραλίες ωοτοκίας της, αλλά και να κολυμπάει χωρίς προβλήματα μέσα στη θάλασσα

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!