Το πλάνο δήμου και ΦΟΔΣΑ Στ. Ελλάδας για τη διαχείριση αποβλήτων στη Λαμία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018, η ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Από τη Διαλογή στην Πηγή μέχρι την ασφαλή τελική διάθεση - Δήμος Λαμιέων και ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας συνεργάτες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων» που συνδιοργάνωσαν, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβάλλοντος 2018, ο Δήμος Λαμιέων και ο Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Ομιλητές στην Εσπερίδα ήταν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Λαμιέων Γιώργος Λάμπρου, ο Γενικός Διευθυντής του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. Χαράλαμπος Τσοκανής, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) Γιάννης Ραζής, ο Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας Παναγιώτης Στασινός, ο Δόκτωρ Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας Πέτρος Κουνούκλας, και ο Professor Emeritus, McMaster University Hamilton, ON Canada John Vlachopoulos ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο Λιμενάρχης Στυλίδας Στέφανος Καλαμίδας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Βλαχογιάννης.

Από το σύνολο των ομιλητών αναπτύχθηκε τόσο η υπάρχουσα κατάσταση όσο και η αναγκαιότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ανακύκλωσης. Παρουσιάσθηκαν επίσης διεθνή παραδείγματα καθώς και οι πρώτες δράσεις στον τομέα της ανακύκλωσης από την αρχαιότητα στην Φθιώτιδα.

Ο Δήμος Λαμιέων παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανακύκλωση στον Δήμο, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και εργαλεία για την επίτευξη της διαλογής στην πηγή, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.).

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος είπε: «Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, τον Σεπτέμβριο του 2014, είπε ο κ. Σταυρογιάννης , βρεθήκαμε μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα αφού κληρονομήσαμε έναν κορεσμένο και κατ΄ ευφημισμό ΧΥΤΑ στην Λαμία και μια Περιφέρεια με τεράστια προβλήματα και 8 ενεργούς ΧΑΔΑ.

Πρώτο μας μέλημα , τόνισε ο Δήμαρχος , ήταν να αποκαταστήσουμε την νομιμότητα και να αναλάβει ο ΦοΔΣΑ την διαχείριση του ΧΥΤΑ, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και ειδικότερα ο νόμος 4071/2012.

Σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους της Περιφέρειας μας συγχωνεύσαμε τους τοπικούς ΦοΔΣΑ στον Περιφερειακό, δημιουργώντας έτσι έναν ισχυρό φορέα με στελέχωση, ικανό να λειτουργεί τα έργα, να σχεδιάζει και να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, η ορθή λειτουργία των υπαρχόντων ΧΥΤΑ, η ένταξη νέων έργων».

Σε ό,τι αφορά τον ΧΥΤΑ Λαμίας και την προοπτική του, ο Νίκος Σταυρογιάννης σημείωσε ότι «χωροθετήσαμε τις νέες εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης ΧΥΤΥ και ΜΕΑ σε έκταση όμορη του υπάρχοντος ΧΥΤΑ αφού λύσαμε ένα χρόνιο πρόβλημα, αυτό της παρέκκλισης από το υπάρχον λατομείο».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταυρογιάννης, έχει γίνει η ενταξη της μελέτης ωρίμανσης των έργων προϋπολογισμού 841.857 ευρώ, «η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και θα ακολουθήσει η ένταξη του έργου συνολικού προϋπολογισμού 7.500.000 ευρώ».

Τόσο το έργο της Λαμίας όσο και τα υπόλοιπα της Περιφέρειας είναι με δημόσια χρηματοδότηση και όχι με Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (δηλαδή ΣΔΙΤ), με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Δήμο και τους πολίτες.

'«Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Λαμιέων, συντάξαμε το τοπικό σχέδιο, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) καθώς και του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Προβλέψαμε όλες τις δράσεις διαλογής στην πηγή, τα διακριτά ρεύματα αποβλήτων και την δημιουργία πράσινου σημείου, για το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί η αδειοδότησή του», συνέχισε.

Στόχος μας , ανέφερε ο κ. Σταυρογιάννης , είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες και βεβαίως η όσο το δυνατόν μικρότερη συμμετοχή των πολιτών στα ανταποδοτικά τέλη, ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

«Δυστυχώς όμως, παρόλο που το ΕΣΔΑ και το ΠΕΣΔΑ έχουν εγκριθεί πριν 2,5 και 1,5 χρόνο αντίστοιχα, μέχρι σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί από την Πολιτεία τόσο το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων για χρηματοδότηση των πράσινων σημείων όσο και η χρηματοδότηση των δράσεων των διακριτών ρευμάτων», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι να μην έχουν εκδοθεί προσκλήσεις τόσο από την περιφέρειά μας όσο και από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και βεβαίως να καθυστερεί η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία και έχει ως χρονικό ορίζοντα το 2020».

Νέος Κανονισμός Καθαριότητας

Την θέσπιση ενός νέου και σύγχρονου Κανονισμού Καθαριότητας, ο οποίος ολοκληρώθηκε και το αμέσως προσεχές διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση ανακοίνωσε απο το βήμα της ενημερωτικής εκδήλωσης , ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Λάμπρου.

Όπως είπε, είναι σχεδιασμένος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της καθημερινότητας και να υπηρετεί αρχές και στόχους που αφορούν την τήρηση της καθαριότητας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την βελτίωση της λειτουργικότητας της πόλης και των Τοπικών Κοινοτήτων, την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Εκτός των παραπάνω, βασικό του μέλημα είναι η ενημέρωση των πολιτών και η ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής τους, στην προσπάθεια που αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας.

Ο νέος κανονισμός καθαριότητας προέκυψε ως αναγκαιότητα επικαιροποίησης του ήδη υπάρχοντος από το 2007, τόσο λόγω της αλλαγής στο θεσμικό πλαίσιο αλλά κυρίως λόγω της ριζικής αναθεώρησης όλου του πλαισίου στη διαχείριση των απορριμμάτων και του ενεργού ρόλου των Δήμων, μετά την ψήφιση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και των Τοπικών Σχεδίων των Δήμων. Αυτός ήταν και ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, που δεν συντάχθηκε νωρίτερα κανονισμός καθαριότητας.

Ο νέος κανονισμός καθαριότητας θα περιλαμβάνει ως άξονες:

- Την καθαριότητα της πόλης.

- Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

- Τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

- Την βελτίωση της λειτουργικότητας της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

- Την αναβάθμιση των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αρχαιολογικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

- Την ενίσχυση της ελκυστικότητας και της λειτουργικότητας των εμπορικών περιοχών.

- Την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών διαχείρισης στερεών αποβλήτων με μεθόδους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

- Τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα.

- Την ενίσχυση νέων οικονομικών δραστηριοτήτων.

- Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

- Την ενεργό συμμετοχή των δημοτών.

Εκτός της ψήφισης του επικείμενου κανονισμού καθαριότητας ο Δήμος έχει προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών και δράσεων με στόχο την ενίσχυση των μέσων καθώς και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Αναφέρομαι κυρίως στην προμήθεια πλέον των 1.000 καινούργιων καδών απορριμμάτων, την ενίσχυση της αποκομιδής με γερανοφόρο όχημα μεταφοράς ογκωδών αντικειμένων, την δημιουργία πιλοτικών κάδων τύπου Fbin με ποδόπληκτρο και μπουτόν για άτομα με αναπηρία κ.α.», είπε και συνέχισε:

«Έντονη είναι και η δράση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών με κορύφωση το πρόγραμμα ανακύκλωσης των σχολικών βιβλίων, το οποίο, για το προηγούμενο έτος, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και θα επαναληφθεί και εφέτος.

» Στο επίπεδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο, ο Δήμος Λαμιέων έχει συντάξει το Τοπικό του σχέδιο και ήδη έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για αδειοδότηση πράσινου σημείου.

» Για την υλοποίηση αυτής της δράσης αναμένει, όπως και όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας, την έκδοση σχετικής πρόσκλησης από την Περιφέρεια για χρηματοδότηση.

» Όσον αφορά τη διαλογή στην πηγή έχει σχεδιαστεί η ανάπτυξη των 3 βασικών ρευμάτων:

- Καφέ κάδος για τα οργανικά απορρίμματα

- Μπλε κάδος για τα ανακυκλώσιμα

- Πράσινος κάδος για τα υπόλοιπα.

» Επιπλέον θα αναπτυχθούν κάδοι διακριτών ρευμάτων σε στοχευμένα σημεία, όπου υπάρχει μαζική παραγωγή αποβλήτων, για χαρτί – χαρτόνι και γυάλινες συσκευασίες. Αναφέρομαι κυρίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως εμπορικά, super market, μανάβικα και καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

» Πέραν αυτών και σε συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ, έχουμε σχεδιάσει και δρομολογήσει μια σειρά δράσεων που αφορούν ιδιαίτερες κατηγορίες αποβλήτων όπως τα υλικά κατεδαφίσεων και μπαζών, την διαχείριση των κλαδεμάτων κ.α.

» Οι δράσεις διαλογής στην πηγή σε συνδυασμό με τη δημιουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δηλαδή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, την Μονάδα κομποστοποίησης και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην ολοκληρωμένη διαχείριση με τον πλέον φιλικό περιβαλλοντικά τρόπο.

» Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας προς όφελος των πολιτών».

«Η καθαριότητα», είπε ο κ. Λάμπρου, «αποτέλεσε μία από τις βασικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής με βάση την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου και γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των συμπολιτών μας και την προστασία του περιβάλλοντος και συνεχίζοντας ζήτησε τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή των δημοτών και των κατοίκων, στη βάση «ενός πλαισίου αρχών και κανόνων που θα καθορίζει τους όρους αυτής της συνεργασίας».

«Προτεραιότητα μας είναι ένας καθαρός Δήμος», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας . «Μία Λαμία αντάξια της ιστορίας της και του πολιτισμού της και ένα περιβάλλον όμορφο και υγιές, ελκυστικό στους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους αλλά και τους κατοίκους της. Αυτήν είναι η προτεραιότητά μας και σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε τους πολίτες ενεργούς», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Λάμπρου.

Ο Φο.Δ.Σ.Α. παρουσίασε το σχεδιασμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειάς μας που περιλαμβάνει την ορθή λειτουργία των υπαρχόντων έργων, την χρηματοδότηση και ένταξη νέων καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Λαμιέων θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών, την προώθηση της ανακύκλωσης και των δράσεων διαλογής στην πηγή με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, προς όφελος της δημόσιας υγείας των πολιτών, της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και του οικονομικού οφέλους που προκύπτει.

Στην Εσπερίδα παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάντζας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαχαρίας Χαλβαντζής, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσος Χρονάς, Αντιδήμαρχοι, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Θανάσης Λυκόπουλος, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Απόστολος Μολιώτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, εκπρόσωποι των Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και Στρατιωτικών αρχών, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων και πολλοί δημότες.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση