Το πράσινο πρόσημο από την ηλεκτροκίνηση στον δήμο Νεάπολης - Συκεών

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε μια εβδομάδα από την παράδοση των τριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον δήμο Νεάπολης - Συκεών.

Συνολικά, διένυσαν 26.000 χλμ σε αστικό περιβάλλον. Ειδικότερα, δεν καταναλώθηκαν 1.222 λίτρα βενζίνης ενώ με την κυκλοφορία των οχημάτων αυτών δεν εκλύθηκαν 2,47 τόνοι  διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον.

«Ο πρώτος χρόνος κυκλοφορίας των ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει αποδώσει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, όχι μόνο σε επίπεδο εξοικονόμησης οικονομικών πόρων, αλλά κυρίως στην προστασία ενεργειακών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς οι ρύποι είναι μηδενικοί», λέει στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Ο συγκεκριμένος δήμος δρομολόγησε προ πολλού την αντικατάσταση όλων των παλιών οχημάτων παλιάς τεχνολογίας με νέου τύπου ηλεκτροκίνητων αποσκοπώντας στην εξάλειψη κάθε πηγής ρύπων ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο το δίκτυο προστασίας του περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα οικονομικούς πόρους που θα αξιοποιηθούν προς άλλη αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Ωστόσο, ο κ. Δανιηλίδης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Πολιτεία οφείλει να εκσυγχρονίσει το νομικό πλαίσιο για να μπορούν νομίμως, και με βάση τις τυπικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις, τα οχήματα αυτά να αδειοδοτούνται και να προμηθεύονται τις πορτοκαλί πινακίδες του δημοσίου.    

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα οικονομικά οφέλη, καθώς και η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου κίνησης των τριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Δήμου.

ΟΧΗΜΑ

ΕΤΗΣΙΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΒΕΝΖΙΝΗΣ (ΣΕ ΛΙΤΡΑ)

ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO2 ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΣΕ ΤΟΝΟΥΣ)

1

15.000

705

1,425

2

6.000

282

0,57

3

5.000

235

0,475

ΣΥΝΟΛΟ

 26000

1.222

2,47

 

Για τους υπολογισμούς χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία κατανάλωσης για το Volkswagen Up! (facelift 2016) 1.0 (60 Hp).

 

Κατανάλωση καυσίμου (κύκλος εντός πόλης): 4,7 λιτ/100 χλμ

 

Εκπομπές CO2 : 95γρ/χλμ

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο Τμήματος  Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, Γιάννη Πολυχρονιάδη, τα συγκεκριμένα οχήματα κάλυψαν τις ανάγκες τις υπηρεσιών της Πολεοδομίας, του Διοικητικού Τμήματος και Τμήματος  Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η αυτονομία κίνησής τους ανέρχεται περίπου στα 150 χλμ. ανά φόρτιση, με το κόστος ανά χιλιόμετρο να είναι 0,01 ευρώ. Για τη φόρτιση των οχημάτων χρησιμοποιούνται απλές οικιακές πρίζες και απαιτούνται περίπου 8 ώρες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση