Το πρόγραμμα «Ήλιος» παράδειγμα συνεργασίας στην ΕΕ

 Υπογράφηκε η Διακήρυξη της Διεθνούς Συνεργασίας για τον Μηχανισμό Υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας, Ισπανίας και Σλοβενίας, στο πλαισιο της Διήμερης Συνάντησης της Διεθνούς Συνεργασίας για τον Μηχανισμό Υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (International Feed-In Cooperation). Με τη σημερινή συμφωνία η Ελλάδα εντάσσεται επίσημα στη διεθνή πρωτοβουλία, που αποσκοπεί στην προώθηση καθαρών μορφών ενέργειας.

Η Διεθνής Συνεργασία ιδρύθηκε από την Γερμανία και την Ισπανία κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2004 στη Βόννη, ενώ στις 29 Ιανουαρίου 2007 εντάχθηκε επίσημα και η Σλοβενία. Η συμμετοχή της Ελλάδας αποσκοπεί στη συστηματικότερη ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των συνεργαζόμενων χωρών, στην αύξηση του ποσοστού ΑΠΕ στη συνολική εθνική και παγκόσμια προσφορά ενέργειας, στον εξορθολογισμό του συστήματος εγγυημένων τιμολογίων πράσινης ενέργειας και στη διάδοση του επιτυχημένου αυτού μηχανισμού και σε άλλες χώρες ώστε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αποτελέσουν επίκεντρο των ενεργειακών πολιτικών και άλλων χωρών.

 Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας την Διακήρυξη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Το Υπουργείο έχει δείξει έμπρακτα ότι στο σημερινό εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον προσπαθεί να προωθήσει επενδύσεις που συμβάλλουν τόσο στην οικονομική, όσο και στην περιβαλλοντική ανάκαμψη της χώρας μας. Για αυτό και έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ο καθορισμός φιλόδοξων στόχων διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το 2020 σε όλους τους τομείς: στον ηλεκτρισμό κατά 40%, στην ψύξη και θέρμανση 20%, στις μεταφορές 10%. Επίσης, στην τελική κατανάλωση ενέργειας ο στόχος του 18% που μας έθεσε η ΕΕ εμείς τον ανεβάσαμε στο 20% δηλώνοντας έμπρακτα τη στήριξη μας σε ένα μοντέλο ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η επιτυχία των δράσεων μας φαίνεται από τα ποσοστά διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς ενισχύθηκε κατά 28% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 φτάνοντας σήμερα τα 2,4GW περίπου.

Στηρίζουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχοντας επίγνωση του τεράστιου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας, ικανό ακόμα και για εξαγωγή καθαρής ενέργειας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το πρόγραμμα «Ήλιος», που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των ΑΠΕ. Πιστεύουμε στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζουμε το μεγάλο αυτό πρόγραμμα».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!