Του Νίκου Αβουκάτου
Η ECOWEEK διοργανώνει την πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση για την κυκλική οικονομία από τις 16 έως τις 17 Μαΐου. Ειδικοί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας από την Ευρώπη θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους με τους συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια των διαλέξεων και των εργαστηριών για την αρχιτεκτονική και το σχέδιο. Χορηγός επικοινωνίας του διαδικτυακού συνεδρίου είναι η Greenagenda.gr.
Το ECOWEEK 2020: 48 Hours Challenge είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν επαγγελματίες του χώρου και να επικοινωνήσουν με μαθητές Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού, Αρχιτεκτονικής Τοπίου και άλλων κλάδων από όλο τον κόσμο. Η ECOWEEK θα φιλοξενήσει τον Jan Jonjert και τη Lizanne Dirkx των Superuse Studios, τους The New Raw, την ομάδα MOR του TUDelft, τον Δρ. Κων/νο Γιαννακόπουλο από το Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος, και τον Benjamin Gill από το One Planet Living - Bioregional. Όλοι τους είναι κορυφαίοι επαγγελματίες στον τομέα του αειφόρου σχεδιασμού, του σχεδιασμού για αποσυναρμολόγηση, της επανάχρησης και ανακύκλωσης υλικών της κατασκευής, με στόχο τη βελτιστοποίηση των κυκλικών κατασκευών, των φιλικών προς το περιβάλλον κτιρίων και των πρακτικών επανένταξης των πόρων στην κατασκευαστική αλυσίδα.
«Στόχος μας με τη διενέργεια του πρώτου διαδικτυακού συνέδριου της ECOWEEK είναι να μοιραστούμε με συναδέλφους από όλο τον κόσμο τις δυνατότητες που προσφέρει η κυκλική οικονομία, ο αειφορικός σχεδιασμός και η αξιοποίηση της ανακύκλωσης υλικών και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και να συζητήσουμε πρακτικούς τρόπους για την εφαρμογή τους στην καθημερινή πρακτική του καθενός από εμάς» επεσήμανε ο αρχιτέκτονας Δρ. Ηλίας Μεσσίνας, ο ιδρυτής πρόεδρος και συντονιστής της ECOWEEK.
Όπως εξήγησε ο κ. Μεσσίνας, η θετική ανταπόκριση των νέων από όλα τα σημεία του πλανήτη μας δείχνει ότι το εγχείρημα ήρθε στο σωστό χρόνο. Επίσης, μας δείχνει, ότι πολλοί νέοι, όπως και πολλοί συμπολίτες μας, παρόλο που θέλουν ‘να επανέλθουν όλα όπως ήταν’, εντούτοις αντιλαμβάνονται ότι το μοντέλο business-as-usual που ζούσαμε τα τελευταία χρόνια, ήταν καταστρεπτικό για την υγεία μας, για τις πόλεις μας και για το περιβάλλον.
«Η ανταπόκριση ήταν άκρως ενθαρρυντική από την πρώτη στιγμή. Μέσα σε 24 ώρες είχαμε περισσότερες από 200 εγγραφές και συνεχίζουν να εγγράφονται. Έχουμε θέσει ένα όριο συμμετοχών, όμως η τεχνολογία της τηλεδιάσκεψης μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια που είχαμε με τα συμβατικά συνέδρια και έτσι να περάσουμε το μήνυμα σε περισσότερους νέους σε όλο τον κόσμο, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη» ανέφερε ο κ. Μεσσίνας.
Γιατί κυκλική οικονομία;
«Στις τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες και αναμένοντας τις ευκαιρίες μετά την κρίση του COVID-19, πρέπει να προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε μεταξύ της βιώσιμης οικονομίας και της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο η ECOWEEK εγκαινιάζει την πρώτη της διαδικτυακή εκδήλωση », εξηγεί ο κ. Μεσσίνας, ιδρυτής πρόεδρος και συντονιστής της ECOWEEK, ο οποίος συντονίζει μαζί με τη Δέσποινα Κουίνογλου ένα από τα εργαστήρια.
Η κατασκευαστική βιομηχανία είναι υπεύθυνη για τη χρήση έως και 40% της παραγόμενης ενέργειας, έως και το 40% των υλικών που παράγονται παγκοσμίως και περίπου του 35% των παγκόσμιων αποβλήτων. Οι τρέχουσες και οι μελλοντικές εξελίξεις δείχνουν ότι η ζήτηση για φυσικούς πόρους θα αυξηθεί τρεις φορές το 2050. Οι κύριοι λόγοι του φαινομένου αυτού είναι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει ήδη ξεπεράσει τα 7,5 δισεκατομμύρια.
Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης για τις μελλοντικές γενιές, είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής στον τρόπο που προγραμματίζουμε, σχεδιάζουμε και χτίζουμε τα κτίρια και τις πόλεις μας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, οι ευρωπαϊκές χώρες στοχεύουν στην ανάκτηση των κατασκευαστικών απορριμμάτων έως και 70%.
Αυτό απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στις τρέχουσες πρακτικές, αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών κατασκευής και κατεδάφισης, και μετάβαση από τη Γραμμική Οικονομία (Προϊόντα-Απόβλητα) σε μια Κυκλική Οικονομία στις κατασκευές (Παραγωγή-Χρήση - Επαναχρησιμοποίηση).
Η ECOWEEK είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την προώθηση των αρχών της κοινωνικής και περιβαλλοντικής αειφορίας μέσω του σχεδιασμού. Από το 2005, η ECOWEEK έχει αναπτύξει προγράμματα σε 17 χώρες και ένα δίκτυο μελών σε 56 χώρες. Τα εργαστήρια της ECOWEEK αναπτύσσουν παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες τοποθεσίες με βάση τον αειφόρο σχεδιασμό, τα πράσινα κτίρια και το placemaking.
«Η ECOWEEK, κλείνει φέτος 15 χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα και σε άλλες 17 χώρες στον κόσμο. Το μοντέλο συνάντησης διαλέξεων και εργαστηρίων που αναπτύξαμε, έφερε κοντά πάνω από 4000 φοιτητές από όλο τον κόσμο και ολοκλήρωσε δεκάδες μικρές ή μεσαίες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, σε σχολεία και πρωτοβουλίες placemaking, θέτοντας σε εφαρμογή τις αρχές της κυκλικής οικονομίας: ανακύκλωση υλικών, νέα υλικά και προϊόντα νανοτεχνολογίας, αναβάθμιση σχολείων και αυλών σχολείων, δημιουργία χώρων διαβίωσης και συγκέντρωσης για πρόσφυγες και άλλα» τόνισε ο κ. Μεσσίνας.