Το Ρέθυμνο «ηλεκτρίζεται»: Σταθμοί φόρτισης, όχημα και αστικό λεωφορείο με ρεύμα (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Τρεις σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τον επόμενο μήνα σε κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου. Ήδη, βρίσκονται στη τελική φάση οι συζητήσεις του δήμου με τη ΔΕΗ για να ηλεκτροδοτηθούν οι συγκεκριμένοι σταθμοί.

Τα σημεία που έχουν καθοριστεί είναι: δύο μεγάλοι χώροι στάθμευσης στη μαρίνα και το κέντρο της πόλης, καθώς και ένας χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης σε παρακείμενη οδό, πλησίον του δημαρχείου της πόλης.

«Στον ελεγχόμενο χώρο στάθμευσης ο οδηγός που θα φορτίζει το όχημά του δεν θα επιβαρύνεται με χρονοχρέωση», τόνισε στη Greenagenda.gr ο Νίκος Βώβος, προϊστάμενος του τμήματος προγραμματισμού και ανάπτυξης του δήμου.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «CIVITAS», ο δήμος Ρεθύμνης προσπαθεί να συμβάλει στη διάδοση της χρήσης της ηλεκτροκίνησης. Σύμφωνα με τον κ. Βώβο, τον επόμενο μήνα η δημοτική αρχή αναμένεται να έχει προμηθευτεί και ένα ηλεκτρικό όχημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών. «Ήδη, έχει κατοχυρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός, η χρήση του οχήματος θα έχει επιδεικτική σημασία προς τους πολίτες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Επιπλέον, εντός των ορίων του δήμου προγραμματίζεται εντός του καλοκαιριού να κυκλοφορεί στους δρόμους ένα ηλεκτροκίνητο αστικό λεωφορείο σε μια διαδρομή με έντονη τουριστική κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Ρεθύμνης είναι ο μοναδικός δήμος της Ελλάδας, ο οποίος, μαζί με το Πολυτεχνείο Κρήτης, συμμετέχει στο «CIVITAS DESTINATIONS», που υλοποιείται στο πλαίσιο του HORIZON 2020 και αφορά στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας για καθαρές, ασφαλείς, έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές για κατοίκους και επισκέπτες του Ρεθύμνου.

Το πρόγραμμα επιδιώκει να ενισχύσεις τις υποδομές του κρητικής πόλης και την πορεία μετατροπής της σε ένα βιώσιμο αστικό κέντρο, αλλά και να αναδείξει τα οφέλη καινοτομικών παρεμβάσεων σε επίπεδο προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πολιτισμό, την ταυτότητα αλλά και το τουριστικό προϊόν της.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση