Το «στοίχημα» της ανακύκλωσης και η αξία της «πράσινης» συσκευασίας

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Χαρτί, χαρτόνι, γυαλί, μέταλλο και πλαστικό. Η «πράσινη» διάσταση όλων των παραπάνω υλικών έχει άμεση σχέση τόσο με την συμβολή τους στην μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, όσο και με το πόσο στηρίζουν την κυκλική οικονομία κυρίως μέσω της διαδικασίας της ανακύκλωσης.

Η βιομηχανία των υλικών συσκευασίας, όπως προέκυψε από τις εργασίες του Export Summit V του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), έχει εισάγει στην φιλοσοφία της την «πράσινη» διάσταση της λειτουργίας της και έχει κατανοήσει σε βάθος πόσο σημαντικά είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά ως μία δευτερογενής πρώτη ύλη.

Στο πλαίσιο αυτό και όπως επισήμανε σχετικά ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, διευθύνων σύμβουλος της National Can Hellas ΑΕ, οι μεταλλικές συσκευασίες αποτελούν ένα απολύτως ανακυκλώσιμο υλικό, που μπορούν να ανακυκλωθούν απεριόριστες φορές χωρίς να αλλοιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, CEO της National Can Hellas ΑΕ, στο Summit του ΣΕΒΕ

Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, CEO της National Can Hellas ΑΕ

«Ανακυκλώνοντας αλουμίνιο κάνουμε οικονομία σε πρώτες ύλες, εξοικονομούμε ενέργεια και μειώνουμε σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε ο κ. Σαββάκης.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» ο κ. Χαρίσιος Δημόπουλος, οικονομικός διευθυντής της DS Smith Hellas ΑΕ υπογράμμισε ότι ο όμιλος της DS Smith με παγκόσμια δραστηριότητα στο πεδίο των πλαστικών ειδών και του χαρτιού συσκευασίας, στην ανακύκλωση κτλ, ακολουθεί μία συντεταγμένη στρατηγική βιωσιμότητας.

Η τελευταία περιλαμβάνει:

⦁    Προμήθεια και χρήση ανακυκλώμενων υλικών για την παραγωγή ανακυκλώσιμων συσκευασιών.
⦁    Συμμετοχή στο σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Ανακύκλωσης που οργανώνει η ΕΕΑΑ
⦁    Περιορισμός του αποτυπώματος ενέργειας και άνθρακα.
⦁    Στόχος μηδενικών αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής.
⦁    Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τέλος, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του Summit, η δυσκολία στην ανακύκλωση στην Ελλάδα αφορά στην απουσία εφαρμόσιμων κανόνων για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ υπάρχει και δυσκολία πρόσβασης των πολιτών στα μέσα ανακύκλωσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση