Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας λύνει τα προβλήματα ρευστότητας αγροτών και επενδυτών

Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, δηλαδή  εντός του Οκτωβρίου δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης. Έτσι αναμένεται να  ξεπεραστούν   τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν  οι αγρότες και οι επενδυτές στη γεωργία και  δυσκολεύονται να υλοποιήσουν εγκεκριμένες επενδύσεις, είτε είναι σχέδια βελτίωσης των αγροτών  είτε μεταποίησης.

 Αρκετά από αυτά τα επενδυτικά σχέδια αφορούν αγρότες, ιδιαίτερα νέους αγρότες, που θα ήθελαν να ξεκινήσουν να επεκτείνουν την επιχείρησή τους, να αγοράσουν ζώα, να κάνουν ένα στάβλο, ένα θερμοκήπιο κτλ., όπως επίσης και  αρκετά αφορούν επενδυτές στο μεταποιητικό τομέα, δηλαδή επιχειρήσεις τυροκομείων, μελιού κι ένα σωρό άλλων αγροτικών προϊόντων μεταποίησης.Όλοι αυτοί που πήραν έγκριση στα σχέδιά τους, δε μπορούσαν να πάρουν δάνειο λογω του προβλήματος της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί, καθώς οι Τράπεζες δε δίνουν δάνεια.

 Το υπουργείο χρηματοδότησε το Ταμείο με  χρήματα, από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα,  115 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 138 εκατ. €  έβαλε η Τράπεζα. Διαγωνίστηκαν οι Τράπεζες  για το ποια θα δώσει το χαμηλότερο επιτόκιο, συμμετείχαν στο διαγωνισμό 8 Τράπεζες και κέρδισε το διαγωνισμό η Πειραιώς – ΑΤΕ που έδωσε επιτόκιο 3,87% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και 4,1% για τους επενδυτές της μεταποίησης. Επομένως δημιουργήθηκε ένα διαθέσιμο κεφάλαιο ύψους 253 εκατομμυρίων ευρώ. Όλοι όσοι έχουν εγκεκριμένα μέτρα, είτε από τα σχέδια βελτίωσης, δηλαδή το Μέτρο 121, είτε της μεταποίησης, δηλαδή το Μέτρο 123 Α κ.ά, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ρευστότητας με τη δανειοδότησή τους από την Τράπεζα, για να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους, είτε στον αγροτικό τομέα, είτε στη μεταποίηση. Οι μονάδες μεταποίησης είναι καινούργιες. Είναι μονάδες που γίνονται, είτε από το μηδέν, είτε κάποιος θέλει να επεκτείνει τη μονάδα του, έχει για παράδειγμα μια μονάδα παραγωγής  τυποποιημένης ελιάς και θέλει να την επεκτείνει, από 10 τόνους να παράγει 50 τόνους.

 Έχουν  εγκριθεί  πάνω από 6000 σχέδια βελτίωσης. Είχαν υποβληθεί περίπου 7.000 αιτήσεις σχεδίων βελτίωσης, έχουν αξιολογηθεί σχεδόν όλα και τα τελευταία εγκρίνονται εντός των ημερών. Όπως επίσης και οι περίπου 180 μεταποιητικές βιομηχανίες διασκορπισμένες σε όλη την Περιφέρεια, που έχουν επίσης εγκριθεί από το μέτρο 123 Α, καθώς και άλλα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στο Μέτρο 311, το 312, το 313 κτλ.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!