Το ταξίδι της «Πλαγάρας» από τη Μαδαγασκάρη στα Αντικύθηρα

Του Νίκου Αβουκάτου

Η καραντίνα δεν σταμάτησε το ταξίδι του πιο διάσημου Μαυροπετρίτη στην Ελλάδα. Πριν λίγες ημέρες κατάφερε να φθάσει και πάλι στα Αντικύθηρα, διανύοντας απόσταση περίπου 8000 χλμ.

 «Το ταξίδι της«Πλαγάρας» ξεκίνησε από τη Μαδαγασκάρη, πέταξε πάνω από τη θάλασσα έως τη Ζανζιβάρη, χωρίς στάση διανύοντας 1.400 χλμ, περίπου  σε36 ώρες. Στο ανατολικό τμήμα της Αφρικής όπου έχει αρκετά μέρη για φαΐ η στάση της κάθε 24 ώρες μπορεί να είναι μέρα ή νύχτα, γιατί δεν χρειάζεται απαραιτήτως να κοιμηθεί, οπότε ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνολικά, παρέμεινε για 15 ημέρες στην ανατολική Αφρική», επεσήμανε ο Νίκος Τσιόπελας, Ερευνητής-Υπεύθυνος Δράσεων Διατήρησης, ο οποίος παρακολούθησε το ταξίδι της.

Από το Τζιμπουτί και μετά που είναι η έρημος ταξίδεψε σχεδόν χωρίς στάση (2.800 χλμ σε 4 ημέρες). Φέτος έκανε στάση στην Κύπρο, άλλες φορές η στάση της είναι  η Τουρκία, ο Λίβανος, η Συρία και μετά πάλι μια στάση ανά ημέρα μέχρι να φτάσει στον τελικό της προορισμό τα Αντικύθηρα.

 Η παρακολούθηση του ταξιδιού της με τον δορυφορικό πομπό για πέμπτη συνεχή χρονιά από την Ομάδα του Προγράμματος LIFE ElClimA, έδωσε σημαντικές πληροφορίες στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της η «Πλαγάρα» από τη βορειοδυτική Μαδαγασκάρη πέρασε με συνεχή πτήση στην απέναντι ακτή της Μοζαμβίκης αλλά αν οι άνεμοι είναι ευνοϊκοί, ενδέχεται να βρεθεί και πολύ μακρύτερα ως τη νήσο Ζανζιβάρη.

Ακολούθως, κινήθηκε με βόρεια κατεύθυνση περνώντας τις χώρες της ανατολικής Αφρικής (Τανζανία, Κένυα, Αιθιοπία), διέσχισε την Ερυθρά Θάλασσα στο στενότερο της σημείο και μετά πέταξε πάνω από τις ερήμους της αραβικής χερσονήσου. Φτάνοντας σε βόρειο πλάτος ίδιο με αυτό του Αιγαίου, έκανε την τελική στροφή πορείας προς τα δυτικά και κατέληξε στα Αντικύθηρα.


«Η συνέπειά της υπήρξε για άλλη μια φορά υποδειγματική. Για τρίτη συνεχή χρoνιά φεύγει από τη Μαδαγασκάρη τις πρώτες μέρες του Απριλίου (μόνο το 2017 είχε φύγει αργότερα) και φτάνει στα Αντικύθηρα μετά από περίπου 26 μέρες ταξιδιού. Η «Πλαγάρα» είχε δακτυλιωθεί ως ενήλικη τον Σεπτέμβρη του 2016,  άρα είναι τουλάχιστον 7 ετών. Πρόκειται για μια πολύ έμπειρη διηπειρωτική ταξιδιώτισσα, καθώς η φετινή διαδρομή αποτελεί τουλάχιστον την έκτη ανοιξιάτικη μετανάστευσή της από τη Μαδαγασκάρη στην Ελλάδα. Είναι πια προφανές πως η «Πλαγάρα» έχει χαράξει μια σταθερή πορεία την οποία, βασιζόμενη στη μεγάλη της εμπειρία, μπορεί να τροποποιεί ελαφρώς ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Πάντως μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι  κάθε χρόνο δειχνει την ίδια συνέπεια. Στα Αντικύθηρα φωλιάζει και εκεί την παρακολουθούν οι ερευνητές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στον Ορνιθολογικό Σταθμό», σημείωσε η  Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, Συντονίστρια Επικοινωνίας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Ρούλα Τρίγκου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση