Επιβεβαίωση της Greenagenda: Ανακοινώθηκε η παράταση του νόμου αυθαιρέτων

του Θοδωρή Καραουλάνη

Όπως αποκάλυψε χθες η Greenagenda, η παράταση του νόμου 4178 βρίσκονταν ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο και ήταν θέμα ωρών ή ημερών η ανακοίνωση. Πράγματι, πριν από λίγο, Παρασκευή απόγευμα και μόλις μία ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας ισχύος του νόμου Καλαφάτη, το ΥΠΕΝ έδωσε την παράταση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει τετράμηνη προθεσμία για την υπαγωγή στον ισχύοντα Νόμο 4178/2013 “Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης ΔόμησηςΠεριβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες Διατάξεις”. Συγκεκριμένα, ο παλιός Νόμος λήγει την 8η Φεβρουαρίου 2017, με την πάροδο συνολικά 42 μηνών από την δημοσίευσή του. Η προθεσμία αυτή δύναται να λήξει νωρίτερα από το τετράμηνο, με την ισχύ του νέου “Νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος”, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 10/10.

Τόσο η χρονική συγκυρία όσο και το λεκτικό της ανακοίνωσης επιβεβαιώνουν το χθεσινό ρεπορτάζ της Greenagenda.gr.

Όπως γράφαμε χθες, «η ημερομηνία δημοσίευσης θα είναι είτε η 7η είτε η 8η Οκτωβρίου, καθώς τότε λήγει η τελευταία παράταση που είχε δοθεί. Έτσι ο νόμος 4178, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, θα ισχύει μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2015.

Πηγές του ΥΠΕΝ διευκρίνισαν στη Greenagenda ότι εφόσον ψηφιστεί ο νέος νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα από τη δημοσίευσή του. Στόχος του Υπουργείου είναι ο νέος νόμος να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου και να δημοσιευτεί το αργότερο τον Δεκέμβρη, αλλά δεν μπορούν να το διασφαλίσουν ακόμη διότι μεσολαβεί ο κυβερνητικός και κοινοβουλευτικός προγραμματισμός και άλλων νομοσχεδίων, όπως ο προϋπολογισμός, οι αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, τα κόκκινα δάνεια κλπ. Σε κάθε περίπτωση, με την παράταση των 4 μηνών καλύπτεται κάθε πιθανή καθυστέρηση.

Επομένως μέχρι τον Φλεβάρη, ή την έναρξη του νέου νόμου, αν αυτός συμβεί νωρίτερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν αν θα ενταχθούν στον νόμο 4178 ή στο νέο νόμο. Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, καθώς το κείμενο είναι ακόμη σε διαβούλευση, για πολλές κατηγορίες αυθαιρέτων υπάρχει μια μικρή ελάφρυνση. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που τα πράγματα θα δυσκολέψουν όπως αυθαίρετα σε προστατευόμενες περιοχές κα».

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση