Το ΥΠΕΝ σταμάτησε να ενημερώνει για την υπέρβαση των ορίων του όζοντος

του Θοδωρή Καραουλάνη

Χωρίς καμία πραγματική δικαιολογία, το ΥΠΕΝ σταμάτησε να παρέχει ενημέρωση προς τον πληθυσμό μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την υπέρβαση των ορίων ενημέρωσης που προβλέπονται στην κοινοτική οδηγία για το όζον. Πρόκειται για μία αναίτια υποβάθμιση της περιβαλλοντικής πληροφόρησης αλλά και υποβάθμιση της μέριμνας του κράτους για την υγεία των πολιτών που πολύ δύσκολα εξηγείται.

Το ΥΠΕΝ, εντελώς ξαφνικά, και με ένα απλό δελτίο τύπου υπό τον τίτλο «Ενημέρωση Δελτίου Υπερβάσεων Οριακών Τιμών Όζοντος από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ», ανακοίνωσε ότι «με στόχο την άμεση ενημέρωσή σας, γνωστοποιούμε ότι, από σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017, τα δελτία που αφορούν στις υπερβάσεις των οριακών τιμών όζοντος (όριο ενημέρωσης κοινού και όριο συναγερμού), θα αναρτώνται στην αρχική σελίδα του επίσημου ιστότοπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=941&language=el-GR). Σημειώνεται, μάλιστα, «ότι τα δελτία θα ενημερώνονται ανά ώρα, μόνο όταν θα υπάρχει υπέρβαση, ενώ δελτίο Τύπου θα εκδίδεται μόνο στις περιπτώσεις λήψης έκτακτων μέτρων».

Η ανακοίνωση αυτή είναι μνημείο παραδοξότητας καθώς επικαλείται ως στόχο την άμεση ενημέρωση, ενώ το μόνο που κάνει είναι να υπενθυμίζει τη λειτουργία της σχετικής ιστοσελίδας (όπως γίνεται εδώ και χρόνια) και να περιορίζει την ενημέρωση του κοινού για τις υπερβάσεις του όζοντος μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ζητά δηλαδή από τους δημοσιογράφους και από τους πολίτες να ενημερώνονται οι ίδιοι από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ, αντί να αποστέλλει το ίδιο την πληροφορία όπως έκανε επί χρόνια.

Είναι μάλιστα εξαιρετικά ενδεικτικό της προχειρότητας της νέα κατάστασης που δημιούργησε η ηγεσία του ΥΠΕΝ ότι η πληροφορία για τις υπερβάσεις του όζοντος δεν βρίσκεται καν στην πρώτη σελίδα του Υπουργείου ώστε να την εντοπίζει εύκολα ο επισκέπτης, αλλά χρειάζεται να ψάξει, αν είναι εξοικοιωμένος με τη διαδικτυακή «αργκό» της ιστοσελίδας του ΥΠΕΝ, στις εσωτερικές σελίδες και να την ανακαλύψει, αν είναι τυχερός μετά από τέσσερα διαδοχικά κλικς (τα μετρήσαμε) ακξολουθόντας τη διαδρομή ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ » ΔΕΛΤΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ » Δελτία Ρύπων.

Μάλιστα, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας το ΥΠΕΝ υπενθύμισε με νέα ανακοίνωση, μία εβδομάδα μετά, ότι «τα δελτία που αφορούν στις υπερβάσεις των οριακών τιμών όζοντος (όριο ενημέρωσης κοινού και όριο συναγερμού), αναρτώνται πλέον στην αρχική σελίδα του επίσημου ιστότοπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=941&language=el-GR)» και προσέθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η άμεση ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων (πολιτών, αρχών, εκπροσώπων Τύπου κ.α.)». Δηλαδή σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΝ (που υπογράφει το σχετικό δελτίο τύπου) οι ανακοινώσεις του Υπουργείου (που αποστέλλονται από το ίδιο) δεν παρέχουν άμεση ενημέρωση αλλά αυτό το καταφέρνει μόνο η ιστοσελίδα του Υπουργείου (στην οποία πρέπει να ανατρέξει κάθε ενδιαφερόμενος)!

Η αλλαγή αυτή και η υποβάθμιση της περιβαλλοντικής πληροφόρησης του κοινού έγινε χωρίς κανέναν δημόσιο διάλογο και αξίζει να σημειώσουμε ότι το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συζητήθηκε προ καιρού στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, την οποία ενημέρωσαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΝ χωρίς να αναφερθούν στο ενδεχόμενο τέτοιου περιορισμού της ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ακούσουν και ην άποψη των βουλευτών για αυτό.

Είχε προηγηθεί εδώ και λίγους μήνες μία ακόμη προσπάθεια υποβάθμισης της σχετικής πληροφόρησης των ΜΜΕ, καθώς μέχρι πέρυσι τα σχετικά δελτία τύπου εκδίδονταν από το Υπουργείο με κανονικό κείμενο και γλώσσα που μπορούσαν εύκολα τα ΜΜΕ να αναπαράγουν, ενώ εδώ και λίγους μήνες αποστέλλονταν ένα δελτίο τύπου όπως παράγονταν από την αρμόδια υπηρεσία με ένα πίνακα excel που περιέγραφε τις υπερβάσεις στους σταθμούς μέτρησης. Για αυτόν τον λόγο, επειδή δηλαδή κανείς δεν κάθονταν στο υπουργικό γραφείο και στο γραφείο τύπου να «μεταφράσει» τους πίνακες σε απλό λόγο ώστε να αναπαράγουν εύκολα τα ΜΜΕ την είδηση της υπέρβασης του ορίου συγκέντρωσης όζοντος στην ατμόσφαιρα, παρατηρείται τους τελευταίους μήνες εξαιρετικά μεγάλη μείωση της σχετικής ενημέρωσης των πολιτών αλλά και των σχετικών δημοσιευμάτων, τα οποία τα τελευταία χρόνια ήταν σχεδόν αποκλειστικά διαδικτυακά, καθώς μέσω διαδικτύου ενημερώνονται όλοι πλέον για τις επείγουσες ειδήσεις, όπως ακριβώς είναι η υπέρβαση των ορίων των αερίων ρύπων.

Ειλικρινά ψάξαμε να βρούμε έναν νομικό ή πραγματικό λόγο παύσης της ενημέρωσης και δεν βρήκαμε. Από τις επαφές μας με πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος προκύπτει ότι κύκλοι της πολιτικής ηγεσίας θεωρούσαν εδώ και καιρό ως «πάρεργο» τη συγκεκριμένη ενημέρωση και επικαλούνταν φόρτο εργασίας. Για αυτόν τον λόγο έπαψαν προ μηνών να συντάσσουν κανονικό δελτίο τύπου με «κανονική γλώσσα». Τώρα λοιπόν φαίνεται ότι πέτυχαν να μην εκδίδεται καν τέτοια ανακοίνωση από το Υπουργείο, μην υπολογίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης των ευαίσθητων στην ατμοσφαιρική ρύπανση πολιτών.

Κύκλοι του ΥΠΕΝ επικαλούνται ως δικαιολογία ότι το Υπουργείο δεν είναι υποχρεωμένο νομικά να εκδίδει τέτοιες ανακοινώσεις. Και πράγματι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, αυτό ισχύει: οι οριακές τιμές ενημέρωσης πληθυσμού και συναγερμού για το όζον ορίζονται στην ΚΥΑ 14122/549/Ε.103 (Οδηγία 2008/50/ΕΚ), στην οποία όμως δεν περιέχονται συστάσεις για την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Ούτε αναφέρεται υποχρέωση κυκλοφορίας δελτίου τύπου.

Ξεχνούν όμως από το Υπουργείο ότι αυτή η πρακτική ακολουθείται ήδη από το 2004, ενόψει, τότε, Ολυμπιακών Αγώνων, ακόμη και πριν την ενσωμάτωση της νέας κοινοτικής οδηγίας. Κάθε φορά λοιπόν που υπήρχε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης εκδίδονταν ανακοίνωση με τις τιμές των υπερβάσεων και τους σταθμούς που αυτή συνέβαινε, αλλά και τις σχετικές συστάσεις του Υπουργείου Υγείας. Για κάποιο λόγο που ουδείς αναφέρει επισήμως θεωρείται πλέον, μετά από 13 χρόνια συνεχούς ενημέρωσης σε καθημερινή βάση, ότι οι πολίτες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή άλλες παθήσεις δεν χρειάζεται να ενημερώνονται και πρέπει να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ για να δουν αν υπάρχει αυξημένο όζον.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, όταν υπάρχει υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης για το όζον παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:  «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.  Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα». Μέχρι τώρα μάλιστα στις ανακοινώσεις του Υπουργείου υπήρχε και μία εκτίμηση για το πότε θα αποκλιμακωθούν οι τιμές του όζοντος, ώστε οι πολίτες να προγραμματίζουν τις κινήσεις τους.

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η αίσθηση που αφήνει η ανακοίνωση του Υπουργείου ότι ακόμη και η ενημέρωση για τα επίπεδα συναγερμού δεν θα αποστέλλονται με δελτίο τύπου αλλά θα αναρτώνται στην ίδια ιστοσελίδα. Θυμίζουμε ότι υποχρεωτικά, όταν υπάρχει υπέρβαση των ορίων συναγερμού, το Υπουργείο οφείλει να προτείνει – και όχι να επιβάλλει -μέτρα περιορισμού της ρύπανσης – δηλαδή να δίνει συστάσεις όπως έκανε συνεπώς μέχρι τώρα αλλά όχι πλέον. Όπως αναφέρονταν χαρακτηριστικά «επειδή, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν   δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και  υψηλές θερμοκρασίες για ……….. (αναφέρεται το χρονικό διάστημα), με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων, συστήνονται προς τους πολίτες τα παρακάτω:

⦁    Η μείωση  της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των Μ.Μ.Μ.
⦁    Η αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.
⦁    Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου .
⦁    Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λ.π.) καθώς και χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες της Αττικής για τη θετική τους ανταπόκριση στις παραπάνω συστάσεις μας». Πλέον όμως, όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ, θα ανακοινώνεται μόνο η λήψη μέτρων – δηλαδή όταν φτάνουμε σε τραγική κατάσταση – και προφανώς όχι οι συστάσεις.

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς με το τι είδους όρια «ενημέρωσης» και όρια «συναγερμού» είναι αυτά όταν το αρμόδιο Υπουργείο τους συμπεριφέρεται σαν μία ακόμη γραφειοκρατική εγγραφή στην ιστοσελίδα του… Ελπίζουμε να μη δούμε τα ίδια το χειμώνα με την ανακοίνωση των ορίων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – της αιθαλομίχλης δηλαδή…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση