Το φαινόμενο Sea Smoke... εξαφάνισε νησιά στις Κυκλάδες - Μαγικές εικόνες από τη Σαντορίνη (φωτο+vid)

Απίστευτες είναι οι εικόνες από τα νησιά των Κυκλάδων, από τις πρώτες πρωινές ώρες, λόγω του φαινομένου Sea Smoke που «εξαφάνισε» Σύρο, Τήνο, Σαντορίνη, Σέριφο και άλλα νησιά χθες.

Ο... λευκός καπνός σκέπασε τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων δίνοντας εξαιρετικά καλαίσθητα στοιχεία, για τους λάτρες της φωτογραφίας.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι κάποιες φωτογραφίες από τη Σαντορίνη, τις οποίες ο Παναγιώτης Μυτιληναίος ανάρτησε στο Facebook.

Τι είναι το φαινόμενο «Sea Smoke»

Το φαινόμενο αυτό, γνωστό και ως Sea Smoke, δημιουργείται όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας με αυτή της θάλασσας. Επί της ουσίας, πρόκειται για είδος ομίχλης οριζόντιας μεταφοράς. Ονομάζεται επίσης "ομίχλη ατμού" ή "καπνός Αρκτικής θαλάσσης".
Ο θαλάσσιος καπνός σχηματίζεται όταν πολύ ψυχρός αέρας εισβάλει απότομα πάνω από πολύ θερμότερη θαλάσσια επιφάνεια.

Ευνοϊκοί παράγοντες σχηματισμού θαλάσσιου καπνού είναι:
α) Η πνοή ισχυρών έως θυελλωδών και πολύ ψυχρών ανέμων από την ξηρά προς την θάλασσα και
β) Η θερμοκρασιακή αναστροφή (δηλαδή η άνοδος θερμοκρασίας από την επιφάνεια μέχρι κάποιο ύψος). Η αναστροφή όμως αυτή πρέπει ήδη να υφίσταται άνωθεν της θαλάσσης πριν φθάσει ο ψυχρός αέρας σ΄ αυτήν.

Κατά κανόνα ο θαλάσσιος καπνός έχει λεπτό πάχος, η δε ορατότητα εντός αυτού είναι ευμετάβλητη. Παρατηρείται συνηθέστερα στα ύδατα της Αρκτικής, της Ανταρκτικής, (εξ ου και η ονομασία "καπνός της Αρκτικής"), καθώς και σε άλλες περιοχές όπως η Βαλτική, Ακτές Ν. Γης, ακτές Αγίου Λαυρεντίου, στα Φιορδ της Ισλανδίας και Νορβηγίας και στη θάλασσα των Αλεουτίων νήσων. Ένας ακόμη τύπος θαλάσσιου καπνού που αποτελείται όμως από παγοκρυστάλλους οι Αμερικανοί τον αποκαλούν "ομίχλη πάγου" (ice fog), οι δε Ινδιάνοι της Δυτικής Αμερικής pogonip (αξιοπερίεργο, συσχετιζόμενο με τις ελληνικές λέξεις πάγος+νίπτω).

Η θάλασσα στην περίπτωση "ομίχλης καπνού" δίνει την εντύπωση (θέα) ενός τεράστιου λέβητα (καζάνι) που αναδίδει ατμούς.

Αυτή την εποχή οι θάλασσες στις Κυκλάδες είναι ακόμα ζεστές ενώ αντίθετα η θερμοκρασία τις πρωινές ώρες είναι χαμηλή με αποτέλεσμα οι υδρατμοί να ψύχονται και να παραμένουν στην επιφάνεια του νερού για περισσότερη ώρα.

Φωτογραφίες από τη Σύρο:

Στη Σύρο, η ομίχλη επηρέασε μέχρι και την προσέγγιση των πλοίων, μιας και το σύννεφο το πρωί της Παρασκευής σκέπασε το λιμάνι της Ερμούπολης, δημιουργώντας δυσκολίες στις κινήσεις των πλωτών.

Το πέπλο ομίχλης εξαφάνισε και τη Σέριφο!

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση