Το όραμα της ΕΕΠΦ για ένα αειφόρο σχολείο (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Το 1ο Θερινό Σχολείο με τίτλο «Το Ταξίδι προς την Αειφορία» οργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά σχολεία».

Στα βιωματικά εργαστήρια συμμετείχαν 30 εκπαιδευτικοί από 40 σχολεία όλης της χώρας, οι οποίοι βίωσαν τις διαδικασίες μετάβασης σε ένα αειφόρο σχολείο και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις καλές πρακτικές  από την εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία.

«Το όραμά μας είναι η δημιουργία ενός αειφόρου σχολείου. Μέσα από τη συνεργασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας γίνονται παρεμβάσεις στο σχολικό χώρο για ζητήματα όπως η ενέργεια, το νερό και η πρόληψη των απορριμμάτων», είπε στη Greenagenda.gr ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης,  ένας από τους υπεύθυνους του προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία» και μέλος του ΔΣ της ΕΕΠΦ.

θερινο_κρητη (840 x 559)

«Μέσα από τη βιωματική εμπλοκή στα εργαστήρια, έτρεξαν όλα τα στάδια εφαρμογής του προγράμματος οικολογικά σχολεία», υπογράμμισε ο κ. Σκαμπαρδώνης και πρόσθεσε: «Θέλουμε ένα σχολείο του μέλλοντος με συμμέτοχη της κοινωνίας. Με τη συγκρότηση μιας περιβαλλοντικής επιτροπής που θα αποτελείται από τους ίδιους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, γονείς  αλλά και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοικησης, θα ετοιμάσουμε ένα σχέδιο δράσης. Στη φιλοσοφία του προγράμματός μας είναι να πάρουμε στα χέρια μας τη διαχείριση σημαντικών περιβαλλοντικών ζητημάτων».

θερινο_βιωματικα εργαστηρια (840 x 630)

Η έναρξη του 1ου Θερινού Σχολείου έγινε το Σάββατο 1η Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Συνδιοργανωτές του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν η Περιφέρεια Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το ΚΠΕ Αρχανών και η Διεύθυνση Β΄ Αθήνας Δ/θμιας Εκπ/σης με την υποστήριξη του Ιδρύματος John S. Fafalios Foundation.

Μέσα από τη διάχυση καλών πρακτικών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το Θερινό Σχολείο περνάει ένα ηχηρό μήνυμα δράσης ώστε:

  • Να εμπλακούν κι άλλοι πολίτες στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να γίνουν περισσότερα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία.
  • Να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.
  • Να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι μαθητές στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι επιχειρηματίες στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να γίνουν το επόμενο διάστημα περισσότερες δράσεις για το περιβάλλον στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα.

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» (Eco-Schools) είναι  ένα από τα τρία Διεθνή Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων. Τα άλλα δύο είναι το «Μαθαίνω για τα Δάση» και «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον». Διεθνής Συντονιστής όλων των Δικτύων είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education-FEE) με έδρα τη Δανία. Το FEE έχει μέλη σε 73 χώρες από όλες τις ηπείρους  και συντονίζει 5 διεθνή προγράμματα με εξέχουσα θέση παγκοσμίως στην εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Στην Ελλάδα εθνικός χειριστής του δικτύου είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης με Συντονιστικό Φορέα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.

θερινο_φωτο σημαια (840 x 630)

Το Δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία» ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και σε αυτό συμμετέχουν περίπου 300 σχολεία από όλη την Ελλάδα. Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.

θερινό_κπε αρχανων (840 x 630)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση