Το 2017 θα είναι ιδιαίτερα θερμό, «αλλά δεν θα ξεπεράσει το 2016»

Το 2017 αναμένεται να είναι θερμότερο από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο θερμοκρασίας, αλλά είναι απίθανο να ξεπεράσει το 2015 και το 2016, τα δύο θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί από το 1850, σύμφωνα με τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Met Office).

«Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για το 2017 αναμένεται να είναι μεταξύ 0,63 και 0,87 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία των 14 βαθμών της περιόδου μεταξύ 1961 και 1990, με μια κεντρική εκτίμηση της τάξης των 0,75 βαθμών Κελσίου», αναφέρει η έκθεση της υπηρεσίας.

Τη φετινή χρονιά σημειώθηκαν θερμοκρασίες 0,84 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο 1961-1990, με το 0,2 να αποδίδεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Το Ελ Νίνιο είναι ένα παγκόσμιο καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 3-5 χρόνια, και ανεβάζει τις θερμοκρασίες στον πλανήτη, διαταράσσοντας παράλληλα τις βροχοπτώσεις, οδηγώντας σε ξηρασία στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής και σε πλημμύρες στη Λατινική Αμερική, μεταξύ άλλων.

Ακόμη και χωρίς το Ελ Νίνιο, το επόμενο έτος αναμένεται να είναι «πολύ θερμό σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο καθηγητής Άνταμ Σκέιφ, επικεφαλής των μακροχρόνιων προβλέψεων στη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, του πιο παραγωγικού αερίου του θερμοκηπίου στον κόσμο, στον αέρα, ξεπέρασαν το ιστορικό υψηλό των 400 μερών ανά εκατομμύριο, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει το σημερινό πληθυσμό για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ακανόνιστες βροχοπτώσεις, εκτεταμένη ξηρασία και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση